– Oppdrettslaks er faktisk ikke noe av det farligste en kan spise

Nyheter
872

Hun er opptatt av grenseverdier og inntak av mat og drikke. For å fenge publikum på Solstrand-konferansen til EWOS, drar hun følgende eksempel:
– Hvis jeg drakk fire flasker rødvin i kveld, ville nok noen sagt at det var i meste laget. Men ikke hvis jeg hadde fordelt det over et halvt år. Når det gjelder giftighet er det alltid et spørsmål om mengde.

Plantegift
For halvannet år siden fikk plantegiften endolsulfan rikelig medieomtale i rikspressen, etter en ti-dobling av grenseverdiene i fôr til laks.
– Det er ingen grenseverdi på endosulfan på laksefilet. Det er fordi det ikke har vært noe problem med endosulfan i laksefilet, forklarer hun, og viser til at innholdet av endosulfan er det mangedobbelte for epler og egg.

– Det er trygt å spise norsk mat – fra landbruk og fiskeoppdrett, understreker hun.

– Og så var det denne da, den sliter vi med fortsatt. Antibiotika var mye brukt i fiskeoppdrett i 1987, men er nå dramatisk redusert på grunn av effektive vaksiner.

– Hvem er det som er den største brukeren av antibiotika idag? spør hun retorisk. – Det er jo oss, sier Eide Graff, og viser til det store humankonsumet.

Variert kosthold
– Jeg kan spise laks til middag hver dag hele uken uten å nå taket. Men som ernæringsbiolog anbefaler jeg et variert kosthold.

Hun viser til VG-oppslaget fra sommeren 2013, hvor en overlege ikke ville gi laks til barna, men de kunne spise sild og makrell. Dette førte til at Helsedirektoratet da uttalte at gravide og barn ikke skulle spise feit fisk mer enn to ganger i uken basert på en rapport fra 2006.

– På NIFES kjente vi til nedgangen av dioksin og dioksinlignende PCB i oppdrettsfisk på hele 70 prosent i perioden. Vi sendte ut en pressemelding som sa en kunne spise mer enn to måltider feit fisk i uken.

– Giftfri mat er i beste fall en illusjon. Feit fisk inkludert oppdrettslaks er trygt og i noen tilfeller betydelig sunnere enn annen mat. Vi er ikke opptatt av omdømme, det får andre ta seg av. Vi etablerer kunnskap som vi formidler, avslutter hun.