Oppdretterne tror på mekanisk luseløsning

Nyheter
1745

Gründerne Geir Skarstad og Frode Mikalsen har i samarbeid med felles overbygning med fem regionale oppdrettsfirma og Norsk Fisketransport-gruppen videreutviklet den mekaniske løsningen. Resultatene i år er så oppløftende at det er planer om å sette systemet i ordinær produksjon.

– Effekten av lusespyleren har vært meget bra. Siden mars er 56.000 tonn behandlet i anlegget. Oppnådd resultat er om lag 90 prosent fjerning på laks av varierende størrelse. Det forteller de to gründerne som har samarbeidet nært med så vel brønnbåtmannskap som ansvarlige røktere ved det enkelte anlegg.

Videre har dialogen med lokale oppdrettere vært tett og god. Over tid er det bygget opp adskillig forventning til SkaMik som en «grønn» og fullstendig medikamentfri inngripen mot lakselus som den primære miljøutfordringen for havbruksnæringa. På vårparten ble beslutning om storskala utprøving av lusebehandlingssenteret fattet. Oppdretternes Miljøservice (OMS) og Norsk Fisketransport-gruppen (NFT) har bidratt med kapital som har gjort det praktisk mulig kontinuerlig å jobbe med den «grønne» ideen.

Det viktigste verktøyet
– Tapet av fisk etter behandling i SkaMik har gjennomgående vært moderat. Mekanisk avlusing er fortsatt ikke 100 prosent utviklet, men dette er en løsning som vi på sikt ser som vårt viktigste verktøy i lusekampen. Det melder daglig leder Gudbrand Sørheim i OMS.

– En stor fordel er at all lus samles opp og destrueres. Ingenting kommer tilbake i sjø. I fortsettelsen trenger vi å bli bedre på hele prosessen: Håndtering av fisken for å redusere stressfaktoren mest mulig. Effekten av det kan bli både lavere tap og ikke minst at sesongen for mekanisk avlusing kan gjøres lengre, sier Sørheim.

Det på vegne av seks aktører i Ytre Namdal og Bindal som Oppretternes Miljøservice representerer: Emilsen Fisk, Salmonor, SinkabergHansen, Midt-Norsk Havbruk, Bjørøya Fiskeoppdrett og Val videregående skole.

70 tonn – i timen …
Anlegget som dette året har vært i funksjon er montert på en av NFT sine brønnbåter.

– Systemet fungerer. Erfaringene gjennom dette året er svært positive. Samtidig er det nødvendig å ha inngående kjennskap til to bestemte forhold, sier skipper Geir Meyer på «Rune Viking».

Spyletrykk og innstilling av børster er de to faktorene. Utvikling skjer i kontinuerlig dialog med ansvarlige røkterne. Når SkaMik kjører, går om lag 70 tonn gjennom anlegget. I timen.

– Vi har utviklet tabeller for de ulike størrelser. Samtidig skjer behandling i tett dialog med de ansvarlige ved anlegget. Målet er å oppnå best mulig resultat uten å skade fisken unødig, sier skipper Geir Meyer.

Med vintertemperaturer og lite naturlig lys er sesongen for lusespyleren nå på det nærmeste over. Samtidig er videre mål todelt.

– Vi ønsker bedre håndtering, lengre sesong og ikke minst høyere samlet kapasitet. Alt dette skal vi få til, signaliserer daglig leder Gudbrand Sørheim i Oppdretternes Miljøservice.

– Vi har tro på SkaMik som det viktigste verktøyet mot lakselusa. Det sier daglig leder Gudbrand Sørheim (til venstre) i Oppdretternes Miljøservice. Her sammen med oppdrettere, gründere og skipper på «Rune Viking». Fra venstre Vibecke Bondø (Salmonor), gründer Frode Mikalsen, Finn Sinkaberg (SinkabergHansen), skipper Geir Meyer, gründer Geir Skarstad, Roy Emilsen (Emilsen Fisk) og daglig leder Tore Holand (Midt-Norsk Havbruk). (Foto: Tom Lysø)