Fiskeridirektoratet har laget oversikt over hvor mange fisk som har rømt etter at makrellstørje trengt seg inn i merdene i år.
Den østatlantiske makrellstørjebestanden er i vekst. Størjen gyter i Middelhavet om våren og legger deretter ut på næringsvandring til blant annet norske farvann. Fisken kommer til norskekysten om høsten, særlig i perioden august til november, for å beite.
Hendelser med makrellstørje har vært jevnt økende siden 2017. I år har det vært syv tilfeller at makrellstørjer har brutt seg inn i merder. Dette ikke rekord, for den kom i fjor. Da var det åtte slike hendelser.
Les også: Hittil i år har fem oppdrettsselskaper fått et ublitt møte med makrellstørje
Krav om beredskapsplaner
Fiskeridirektoratet forvalter regelverket i saker der makrellstørjer kommer inn i merdene til oppdrettsanleggene. Ifølge seksjonssjef Arnt Inge Berget representerer hull i nøtene skapt av makrellstørje en klar rømmingsrisiko for oppdrettsfisken i merdene.
– Disse hendelsene medfører risiko for rømming, og vi forventer at oppdretterne i berørte områder har risikovurderinger og prosedyrer knyttet til makrellstørje i not, sier han til iLaks.
Berget understreker at oppdretterne selv har ansvar for å være forberedt når uhellet inntreffer.
– Oppdretterne skal ha beredskapsplaner for å håndtere rømmingshendelser, påpeker han.
Fiskeridirektoratet har forøvrig laget en veiledning for håndtering av makrellstørje i not med råd og veiledning for hva man bør gjøre.
Les også: Endelig er ruggen ute. Det tok fire dager
Kommer fra dypet
En gjennomgang av rømmingsrapportene fra de syv hendelsene hittil i år viser at makrellstørjen har kommet inn i merdene ved å lage hull i på nøtene nedenfra. Inntrengerne kommer inn på rundt 20 meters dyp.
Les også: – Overraskelsesmomentet er jo helt fundamentalt
Da Mowi fikk en størje i merden sin på lokaliteten «Pinnen» utenfor Flekkefjord 30. oktober, kom den nedenfra. Den laget et hull på 9 *35 centimeter i noten på 24 meters dyp.
«Oppdaget størje med fôringskamera på bunn av not», fremgår det av meldingen fra Mowi som er sendt til Fiskeridirektoratet.
På bakgrunn av innrapporterte tall fra oppdretterne selv, har Fiskeridirektoratet har utarbeidet en oversikt over rømt fisk fra anleggene som er blitt berørt. Den viser at ingen av de syv tilfellene medført rømming av fisk, selv om det har vært hull i noten.