Ønsker handelsavtale med Japan: – Det markedet i verden som har hatt størst betydning for det norske lakseeventyret

Nyheter
603

Norge er klare til å sette seg ved forhandlingsbordet. Det var budskapet da fiskeriminister Harald T. Nesvik møtte japanske myndigheter i Tokyo.

– Japan er et av de viktigste markedene for norsk sjømat. Det er et land vi lenge har ønsket å inngå en handelsavtale med, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik.

Norges ønske om en frihandelsavtale er et viktig tema når fiskeriministeren besøker Japan denne uka.

Tøff konkurranse
Japan er Norges største sjømatmarked i Asia. Samtidig er det et av de viktigste markedene Norge ikke har en frihandelsavtale med, og som vi heller ikke har pågående forhandlinger med.

Senest i fjor sommer inngikk EU og Japan en handelsavtale.

– Japan har de siste årene inngått ambisiøse handelsavtaler med mange av våre viktigste konkurrenter. Det er viktig at norske bedrifter som eksporterer til, eller investerer i Japan ikke har dårligere vilkår enn sine konkurrenter. Vi er opptatt av å kunne fortsette det gode partnerskapet vi har med Japan innen sjømat, sier Nesvik.

Viktig utstillingsvindu
I fjor eksporterte Norge sjømat for nesten fire milliarder kroner til Japan.

– Det er på mange måter det markedet i verden som har hatt størst betydning for det norske lakseeventyret. Samarbeidet mellom Norge og Japan har gjort sushi, og norsk laks, til en verdensomspennende mattrend, sier Nesvik.

Landet er dessuten er et viktig utstillingsvindu for norsk sjømat ellers i Asia. Halvparten av all laks som spises i Kina spises på japanske restauranter. Samme trend gjelder Sør-Korea og Hongkong.

– Vår erfaring er at frihandelsavtaler også bidrar til ny dynamikk i det økonomiske forholdet.  Her ser vi store muligheter for Norge og Japan, sier Nesvik.