– I sportfiskefangstene på sommeren har oppdrettslaksen over dobbelt så høy fangstrate som villaksen. Det fremgår av Tumas-rapporten som er utgitt av NINA (Norsk Institutt for Naturforskning – red. anm.), påpeker Reppe overfor iLaks.
Les også: – Vi er ikke flinke nok
– Det fremgår ikke om de har fisket på ti stasjoner, hvilke stasjoner de har fisket på og hvor mye tid de har brukt på hver. Oppdrettsfisken blir stående i elvekryss, for den vet ikke hvor den skal hen. Og har de fisket like mye på alle steder i elva? Det fremgår ikke.
– Hvor har de fisket hen og hvor mye tid har de brukt der? spør Reppe.
Foreløpige resultater
Forskningsleder Tor Næsje i NINA medgir at det er tidlig å konkludere om andelen av oppdrettslaks i Altaelva.
– Andelen oppdrettslaks i sportsfiskefangstene i Altaelva og Repparfjordelva er presentert i en pressemelding fra Grieg Seafood, Cermaq og NRS i samarbeid med Alta Laksefiskeri Interessentskap (ALI) og Vest-Finnmark Jeger og Fiskeforening (VFJF). Andelen er foreløpige resultater fra undersøkelser av andel rømt oppdrettslaks i sportsfiskesesongen, og finansieres av disse oppdretterne og gjennomføres av NINA i samarbeid oppdrettsnæringa og fiskerettshavere, forklarer Næsje til iLaks.
– 14 prosent oppdrett i fangstene i Altaelva er høyt tidlig i sportsfiskesesongen, men andelen i fangstene kan variere med ulike faktorer som når det er fisket, hvor mange laks som er undersøkt og hvor det er fisket. NINA ønsker derfor å se hele sportsfiskesesongen under ett før vi vurderer situasjonen for Altaelva, understreker han.
Rømning av småfisk
Denne uken varslet Marine Harvest om en rømming fra en merd med totalt 186.000 á ett kilo i Kvænangen. Ubekreftede anslag tilsier at omlag 10.000 laks skal være på rømmen i Nord-Troms.
– Fisken som er rømt i nord er ettkilos fisk. Det er småfisk. Spørsmålet er om hvordan de vurderer det. Sist SalMar hadde rømming sa NINA at fisken ville stikke til havs og dø. Så de må komme med en trusselvurdering på det, mener Reppe.
Næsje ønsker ikke å svare spesifikt på den nevnte rømningen.
– Når det gjelder konsekvensen av rømminger fra anlegg og når den vandrer opp i lakseelver vil det kunne variere med ulike forhold som når fisken rømmer, fiskens størrelse og kjønnsmodning. I hvilken grad oppdrettslaksen vil vandre opp i elvene for å gyte i år, vil avhenge om den er kjønnsmoden. Imidlertid ser vi at mye oppdrettslaks som fanges i lakseelver har vært ett til flere år i sjøen etter rømming, sier Næsje.
Overvåke
Miljødirektoratet kunngjorde i går at NINA har fått jobben med å overvåke 34 lakseførende vassdrag.
– De skal drive lysfiske til stor belastning for villaksstammen, når de kunne drive med drivtelling, så vi stiller oss spørsmålet: Hva er det Miljødirektoratet holder på med her? spør Reppe.