Onsdag landet det første direkteflyet fra Kina på Gardermoen – ventet å frakte sjømat for 200 millioner kroner årlig

Nyheter
1185

Hainan Airlines skal fly tre ganger i uken fra Beijing til Oslo.

I oktober ble det kjent at det for første gang skulle åpnes en direkte flyrute fra Norge til Kina da Hainan Airlines opplyste om at de ville starte med flyvninger.

Onsdag var det åpningsseremoni for ruten i forbindelse med at det første direkteflyet fra Kina landet på Gardermoen.

–  Dette er en rute jeg har ventet på i mange, mange år. Ruten blir bra for Norge, for Avinor og for Kina, og den blir viktig for næringslivet, sa Avinor-sjef Dag Falk Petersen da han entret podiumet, ifølge E24.

Hainan Airlines, det største privateide flyselskapet i Kina, har en flåte på over 400 fly.

– Det har vært en kraftig økning i antallet kinesiske turister som besøker Norge og deres vakre natur. Vi har også sett en økt etterspørsel fra næringslivet og varetransport, sa styreleder i HNA Aviation Group, Bao Qifa.

Ifølge Avinor er det er ventet at ruten skal frakte sjømat for 200 millioner kroner årlig. Den første avgangen hadde med seg 13 tonn laks. Etter det E24 erfarer er det allerede mer etterspørsel etter å sende sjømat med Hainan-flyet enn det selskapet klarer å ta med seg.

– Denne ruten gir enda bedre muligheter for økt eksport av fersk norsk sjømat til det kinesiske markedet, der etterspørselen etter sjømat av god kvalitet er stor og økende. Ettersom sjømatkonsumet i Kina er større enn hele den årlige produksjonen i Norge, er potensialet enormt, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp).