Omsetter 150.000 tonn sjømat under ett tak

Nyheter
1565

Fiskemarkedet i Madrid er Europas største.

Nattens fiskehandel er unnagjort. Lokalene er tømt og vaskes ut. Mercamadrid tilbyr mer enn 400 fiskearter, men det lukter knapt nok fisk her.

– Det lukter som havet, sier Paloma de la Riva, rådgiver ved PR-avdelingen til Mercamadrid, til iLaks.

Påskehandel
I paellaens og tapasens hjemland er sjømat ramme alvor. Til natten kommer siste mulighet for å skaffe seg varer før markedet stenger før påske.

– Det blir veldig, veldig travelt, sier hun megetsigende.

– Det er det nest største fiskemarkedet i verden, etter Tsukiji i Tokyo. Men vi har flere arter og variasjon enn Tsukiji. Vi bringer inn fisk og sjømat med fly og lastebil. Mye laks kommer fra Norge og Danmark. Laks er et av de mest kommersielle produktene på dette markedet, forteller hun.

Ferskmarked
– Det er et grossistmarked for supermarkeder, fiskehandlere, restauranter og catering. Vi omsetter 150.000 tonn årlig. Spania er det største sjømatmarkedet i Europa. Den viktigste arten er merluza (hake) foran laks, sier de la Riva, og legger til: – Vi har mest fersk fisk her, men også noe frossen.

Hun fremhever videre skrei, blekksprut, reker som andre sentrale produkter på det 44.000 kvadratmeter store markedet.

Langs lasterampene utenfor er vogntogene i ferd med å skiftes ut med mindre varebiler. Fra dette navet, like utenfor bykjernen til den spanske hovedstaden, fordeles og videredistribueres sjømat for milliardbeløp årlig.

Liten by
– Vi har tre isfabrikker her. Dette er en liten by inne i Madrid. Vi har 15.000 mennesker som handler her hver dag. Det er om lag 8.000 mennesker som jobber her inne.

Det er imidlertid ikke utelukkende sjømat som handles her. Her omsettes kjøtt, frukt og grønnsaker. Grønnsakshandelen pågår fortsatt ved lunsjtider tirsdag.

– Vi har en betydelig landbruksproduksjon her i Spania. Vi har mye appelsiner og tomater fra Valencia, sier de la Riva og smiler.