Omfattende juks med fiskeolje

Nyheter
1583

I forrige uke kunne iLaks fortelle om den store danske fiskemelfabrikken FF Skagen som i 2013 solgte 172.000 tonn fiskeolje som inneholdt biodiesel. Høy etterspørsel og pris for fiskeolje lokker frem juks og svindel. Det merker moldefirmaet OmegaVeritas som analyserer opprinnelse til fôrråstoff som brukes i laksefôr.

– Norsk lakseolje er så attraktivt i for eksempel Tyskland at produkter som så og si ikke inneholder lakseolje markedsføres som lakseolje likevel, sier Svein Erik Haugmo, administrerende direktør i OmegaVeritas, til iLaks.

Verifiserer
Han viser til et bilde av et produkt som inntil nylig ble brandet som «Lachsöl» i Tyskland. OmegaVeritas analyserte det og fant ut stort sett inneholdt standard fiskeolje.

– Nå har de endret noe på label og kaller dette «Lachs- und hochseefisch öl». Med en EPA/DHA-profil på 18/12, er dette med høy sannsynlighet fortsatt ganske nærme en ren fiskeolje, bemerker han.

– I en test vi gjorde av 12 ulike lakseoljer, var 4 av 12 ikke ren lakseolje, men standard fiskeolje. Tilsvarende gjorde vi for 15 krilloljer, der 6 av 15 ikke var rene krilloljer. For en polsk kunde som kjøper et lakseoljepreparat basert på minimum 35 prosent norsk lakseolje verifiserer vi at minst 35 prosent er lakseolje, sier Haugmo, og legger til: – Dette kan ingen andre i verden verifisere p.t.

Verdifulle
Avskjær fra lakseoppdrett er kilde til marine ingredienser som er kommersielt verdifulle.

– Norsk laksemel er så attraktiv som ingrediens i pet food i USA, at prisen er betydelig høyere per tonn enn standard fiskemel (ansjos fra Peru), selv om standard fiskemel har betydelig høyere næringsverdi.  Det gjør at enkelte tradingselskap kjøper laksemel, men blander inn billigere mel – og selger det videre som rent laksemel. Sammen med Biomega har vi derfor nå innført et system for deres laksemel som garanterer 100 prosent laksemel helt frem til pet food produsent, forteller Haugmo.

– Biomega mistenker i utgangspunktet ikke at deres kunder jukser, men innfører dette nå med mål om at opprinnelsestesting av laksemel blir standard prosedyre for bransjen fremover.

OmegaVeritas bruker avansert analyseverktøy for å verifisere råstoffet.

– Vi analyserer fettet i oljen eller melet med NMR (Nuclear Magnetic Resonance) og kjører avanserte egenutviklede statistiske algoritmer på de rådata som kommer ut av fettanalysen. Basert på dette har vi bygget opp et referansebibliotek av en mengde ulike marine fettkilder fra forskjellige områder i verden. Det er dette biblioteket vi bruker til å identifisere hva en olje eller et mel er sammensatt av.

– Dette konseptet er opprinnelig utviklet som et FoU-verktøy av SINTEF Fiskeri og Havbruk de siste 20 år, mens vi har enerett på å utvikle dette til det kommersielle verktøyet vi nå har lansert, fortsetter han.

Utbredt
Utfordringene med jukseprodukter er omfattende.

– Vi har jobbet for å tallfeste hvor utbredt problemet med jukseprodukter er, men når teknologien er helt ny, er det vanskelig. Det som imidlertid er bekreftet blant de vi snakker med nasjonalt og internasjonalt, er at problemet er utbredt, og naturlig nok økende dess høyere prisen er på de ulike kategoriene. De høyest prisede kategoriene for omega-3 supplement av betydning er: Krill, laks (både oppdrett og Wild Alaskan), tran, algeolje og tunfisk, sier Haugmo.

Parallelt med Biomega-samarbeidet, jobber nå OmegaVeritas med et tilsvarende opplegg sammen med bl.a. Marine Harvest Ingredients. Innovasjon Norge og NFR har bidratt betydelig i forbindelse med teknologiutviklingen så langt.