Om Havbruksmeldingen: – Fortsatt en del usikkerhet

Nyheter
0

Leder i næringskomiteen på Stortinget, Erling Sande (Sp), og komitékollega Rune Støstad (Ap), sier begge at tilbakemeldingene fra tirsdagens høring om den foreslåtte Havbruksmeldingen var verdifulle.

De to regjeringspolitikerne mener at meldingen peker ut en viktig retning, men innrømmer at flere forhold må utredes videre.

– Høringen var viktig, og den viste at det er en del usikkerhet knyttet til innholdet i meldingen. Mange var enige i den overordnede retningen, men mener kunnskapsgrunnlaget må styrkes, og at konsekvensene av omleggingen ikke var godt nok belyst, sier Sande (Sp) til iLaks.

Les også: Her er hovedpunktene i den nye Havbruksmeldingen

– Stort engasjement
Støstad er enig i behovet for videre utredning, men fremholder at meldingen kun er første steg i en lengre prosess:

– Engasjementet for havbruksnæringen er stort. Jeg opplever at det er bred støtte til målene i meldingen – særlig behovet for en mer bærekraftig regulering. Meldingen peker ut viktige prinsipper og mål, men det er naturlig at det er behov for videre utredninger. Det er også meldingen tydelig på, sier han og fortsetter:

– Samtidig er det også viktig å lytte til de som er bekymret for tempo og konsekvenser. Vi ønsker å ha et nytt system på plass så raskt som mulig. Men vi må gjøre det på en måte som sikrer forutsigbarhet og som står seg over tid. Videre utredningen vil ikke starte på null, men bygge på de utredningene som allerede er gjennomført.

Les også: Utbredt misnøye over Havbruksmeldingen

Kritikk mot skroting av MTB
Under høringen uttrykte både bransjeorganisasjoner og kystkommuner sterk bekymring for regjeringens forslag om å fjerne maksimal tillatt biomasse (MTB) som reguleringsverktøy. Flere frykter at dette vil kunne få negative konsekvenser for verdsettingen av selskapene og skape usikkerhet i markedet.

Flere næringsaktører kom med sterk kritikk av regjeringens forslag under høringen tirsdag, blant dem var administrerende direktør i Sjømatbedriftene, Robert Holmøy Eriksson. Foto: Mats Mørk / iLaks

Sande åpner for at disse bekymringene er reelle:

– Det kan vi ikke utelukke, samtidig kan nok konsekvensene variere mellom aktørene i næringen – og regjeringen peker på at for noen vil omleggingen av systemet bety vekst og økt verdiskaping.

Støstad understreker at trygghet og forutsigbarhet blir avgjørende:

– Tillatelser har stor verdi, og det er viktig at endringer skjer på en ryddig og forutsigbar måte. Det som er helt sikkert, er at innenfor dagens system går vi mot null vekst, som igjen vil ha betydning for verdiskaping og innovasjon. Vi er opptatt av å sikre verdiene for selskapene og legge til rette for vekst og flere arbeidsplasser langs hele kysten.

Han legger til at kvotesystemet for lakselus fortsatt må utvikles i tett samarbeid med næringen.

Håper på tverrpolitisk enighet
Begge politikerne fremhever at havbruksnæringen er viktig for Norge, og at det er nødvendig å stake ut en retning som gir grunnlag for bærekraftig vekst.

– Nå går vi i gang med arbeidet i komiteen. Vi er opptatt av å gjøre en grundig og god jobb. Havbruksnæringen er viktig for Norge, og vi ønsker en bærekraftig vekst i næringen fremover, sier Sande.

Støstad håper på bredt politisk samarbeid:

– Nå håper jeg at alle partiene på Stortinget er innstilt på å finne sammen til en løsning som kan stå seg over tid. Jeg skal i alle fall gjøre mitt aller beste for å få til en så bred samling som mulig.

Han trekker også frem kystkommunenes rolle:

– Jeg er svært opptatt av at vi finner fram til løsninger som kan gi næringen muligheter til å vokse på en bærekraftig måte og at vi sikrer inntektene til kystkommunene. Det er veldig bra at kystkommunene viser et så stort engasjement i det arbeidet som pågår nå.

Les også: – Viktig å få belyst godt hvordan overgangen fra trafikklyssystem til et system med lusekvoter kan gå