Om en drøy uke skal denne senkes i sjøen

Nyheter
700

– Alt har gått etter planen, bedyrer Atle Presthaug, daglig leder i Aquafarm Equipment, til Sysla.

Dette er den andre lukkede oppdrettsmerden haugesundselskapet bygger. Den første viste først svært lovende resultater, men så kom det sykdom i merden, og fisken måtte slaktes ut.

– Vi har tatt med oss erfaringer vi gjorde med prototypen, og har gjort mange forsterkninger og oppdateringer, sier Presthaug.

FAKTA

  • Den lukkede merden er bygget fra GRP-elementer og forsterket med stål i områder som tåler mest stress.
  • Merden består av flere elementer boltet sammen.
  • Avfall fra fisk og annen forurensning i merden oppsamles i den skrånende bunnen. Et fleksibelt rør kobles til det laveste punktet og fører opp til slamavskilleren.

Bygges på Bømlo

Merden som skal sjøsettes 26. oktober er helt ny. Sammenstillingen er gjort på Bømlo. Derfra skal den fraktes til Marine Harvests oppdrettslokalitet i Skånevik i Etne, der den første merden også sto.

De største endringene fra sist har med styrken og designet av merden å gjøre.

Den første merden ble bygget som del av et IFU-prosjekt støttet av Innovasjon Norge, der Aquafarm Equipment og Marine Harvest var partnere. IFU står for industrielle forsknings- og utviklingskontrakter, og forskere dokumenterer resultatene underveis.

– Ikke hyggelig

Dette prosjektet er avsluttet, men forskningen på hvordan merden fortsetter i et prosjekt der Nofima er vertsinstitusjon.

– Hvordan opplevde dere at den forrige merden måtte tømmes for fisk?

– Det var en del av forsøket for å se hvordan ting virket. Det er klart at det ikke var hyggelig, men når du bygger en sånn stor tank som prototype, lærer du underveis.

Målet er at lukkede oppdrettsanlegg skal hindre problemer som lus, rømming og sykdom. Flere andre prosjekter er på trappene, som Prelines rørsystem og Ecomerden til Sulefisk.

Skal testes først

Når merden i Skånevik skal fylles med fisk, er opp til Marine Harvest.

– Det skal gjennomføres nye tester av anlegget på Molnes i vinter. Når vi har resultatene derfra, vil vi avgjøre om og når vi  skal sette ut fisk i merden, sier kommunikasjonssjef Ola Helge Hjetland i Marine Harvest til Sysla.

Han viser til at utviklingen i havbruksnæringen i stor grad er drevet av forskning og utvikling, og at selskapet derfor har valgt å blant annet gjøre forsøk med lukket teknologi.

– Erfaringene som vi og andre får ved å teste denne teknologien, kommer hele næringen til gode. Det er fremdeles for tidlig å si i hvor stor grad og på hvilken måte lukket teknologi kommer til å bli brukt i fremtiden, sier han.