Oljefondet satser på kontroversielt fiskeriselskap

Nyheter
780

Oljefondet får kritikk for å eie kullkraftverk, oljesand og bedrifter som hugger ned regnskog. Så langt er det ingen som har kritisert Statens Pensjonsfond Utland for å eie aksjer i China Fishery Group (CFG)

Kontroversiell
Oljefondet eier 0,87 prosent av CFG. Kun fire aksjonærer eier mer i det kinesiske selskapet som er notert på Singapore-børsen og registrert i skatteparadiset Cayman Islands. Oljefondet har investert vel 3,7 millioner dollar, og har eid aksjer i fiskeriselskapet de siste fire år.

Dette er et kontroversielt selskap.

CFG har lenge bedrevet fiske etter anchovetas og hestmakrell i havet utenfor Peru og Chile. I åpent hav i et uregulert fiske. I 2010 satte selskapet her inn «Lafayette», verdens største fabrikkskip, som flaggskip for sin trålerflåte. Det 228 meter lange ombygde Panamax bulkskipet opererer i Stillehavet etter samme mønster som de gamle hvalkokeriene i Sydishavet. «Lafayette» har registrert den russiske frihandelsbyen Kaliningrad som sin hjemhavn.

Storeier i Peru
Det uregulerte fisket er kritisert, særlig av myndighetene i Chile og Peru, for å spise av fiskebestander som fangstes i deres fiskerisoner.

Det kinesiske selskapet har også tatt seg inn i Perus farvann. Våren 2013 kjøpte China Fishery Group opp landets fiskemelkjempe Copeinca, rett foran nesen på Cermaq. Sammen med CFGs egne kvoter, kontrollerer selskapet nå 16,9 prosent av anchovetas-kvotene i Peru. CFG skal forøvrig ikke ha gjort fullstendig opp for seg for oppkjøpet av Copeinca for to år siden.

I fjor sommer ble China Fishery Groups båt «Andes 52» tatt i arrest av Perus fiskerimyndigheter etter å ha kastet store volumer av anchovetas-yngel over bord, ifølge Undercurrent.

Fiskestopp
Få måneder seinere valgte IMARPE, Perus havforskningsinstitutt, å stoppe fiskeriet etter anchovetas. Da var biomassen i så dårlig forfatning at det ikke ble vurdert som forsvarlig å fortsette fisket.

Protein- og omega-3-rike anchovetas er verdens viktigste kilde til fiskemel og -olje, som er sentrale innsatsfaktorer i fiskefôr, men også kraftfôr til svin, kylling, reker og en lang rekke fiskearter.

China Fishery Groups lemfeldige omgang med disse viktige fiskeressursene var ikke en enesteående hendelse. Sommeren 2013 ble nemlig et joint venture, drevet av China Fishery Group og to namibiske fiskeriselskaper, dømt av namibiske myndigheter for å ha dumpet hestmakrell i namibisk farvann.

Hemmelige avtaler
I Namibia har China Fishery Group også fått flengende kritikk for elendige arbeidsforhold på selskapets trålere. Ingen redningsøvelser, én vask per tokt og lovstridige vikaransettelser er noe av kritikken som har blitt fremmet i namibiske medier.

I Russland har selskapet kommet i et kritisk søkelys for på ulovlig vis å ha ervervet fiskerettigheter. Gjennom hemmelige avtaler fremstår russiske personer, herunder blant annet Chelsea-eier Roman Abramovich, som formelle eiere, mens det er China Fishery Group som er den reelle begunstigede eier av kvoter til russisk pollock.

I 2010 vurderte selskapets styre å børsnotere CFG ved Oslo Børs. Etter en tøff behandling i norsk presse, valgte selskapet å droppe såkalt dual-listing, og hentet heller inn ny egenkapital fra det amerikanske private equity-fondet Carlyle. Carlyle er nå nest største eier i selskapet, etter Super Investment Ltd, som har hånd om 69,7 prosent av aksjene.

Den femte største eieren er altså det norske oljefondet.

Ingen kommentar
Oljefondet ønsker ikke å kommentere om det er etisk problematisk å eie aksjer i et slikt selskap.

– Vi kommenterer dessverre i utgangspunktet ikke enkeltselskaper, sier fungerende kommunikasjonssjef Marthe Skaar, og viser til fondets rapport om ansvarlig forvaltning.