Lakseprisene har holdt seg svært høye de siste månedene. Og det er slett ikke bare en kald sommer, slapp tilvekst i sjøen og tilbudsknapphet av fisk som har sørget for det. En kronekurs som ikke har vært svakere mot amerikanske dollar siden våren 2002, har i høyeste grad bidratt til å holde lakseprisen, målt i norske kroner, høyt oppe.
Hånd i hånd
Faktisk har det ikke blitt observert høyere augustpriser for laks siden 1988 enn de vi har sett i 2015. Mye av dette er forklart av ekstraordinære valutasvingninger.
Kronesvekkelsen startet for alvor, da oljeprisen begynte å svekke seg i fjor sommer. Kronen har deretter falt i verdi i samme periode som oljeprisen har falt, noe som fremfor alt viser Norges oljeavhengighet.
Samvariasjonen i kronesvekkelse og oljeprisfall er oppsiktsvekkende. Holbergfondene har illustrert dette med følgende graf.
«Oljeprisfallet har vært vondt og vanskelig for hele oljenæringen. Parallelt med at oljeprisen er mer enn halvert, har imidlertid kronen svekket seg over 30 % mot dollar. Dette har vært en kjærkommen motvekt for bedrifter med inntekter og balanseverdier i dollar. Noe å ta med i risikoanalysen hvis oljeprisen plutselig skulle begynne å stige igjen», skriver Holbergfondene i den siste utgaven av Holberggrafene.
Reversering
Dette er i høyeste grad aktuelt for fiskeoppdrettere og -eksportører.
Mot amerikanske dollar har norske kroner altså svekket seg med omlag en tredjedel siden 2013. Det kan tjene som en skisse på hvor store negative utslag en kan vente seg på lakseprisen, gitt en «normalisering» av oljeprisen. En reversering av oljepris og kroneverdi vil således gi alvorlige negative bevegelser i den underliggende laksepris målt i norske kroner.