Økte snittvekter sender prisene for storlaks ned

Nyheter
0

Men utbudet av småfisk har blitt dempet fra nivåene tidligere i høst.

– En liten korrigering nedover for neste uke, sier en eksportør til iLaks.

– 3-6 er to kroner ned. 3-4 går for 67-68 kroner og 4-5 for 69-70 kroner. 5+ har fått juling. 5-6 ligger på 72-73 kroner. 6+, som mange har plagdes med, er på 76-77 kroner, fortsetter han.

Snittvektene på slaktefisken har steget, i takt med god tilvekst og reduserte uttak av småfisk knyttet til lusetrøbbel i nord.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

– 2-3 er det mindre av nå. Den ligger på 57-58 kroner, sier han videre.

Tungt for storfisk
– Det har ikke vært en bare enkel uke. Og så kommer det mer fisk neste uke. Det er spesielt en stor aktør som har veldig mye «Gannet-fisk», sier han med referanse til slaktebåten «Norwegian Gannet», som i skrivende stund ligger vest for Brønnøysund.

– Hører prisene faller en del. Spesielt på 5+. Dårlig marked, skriver en trader i en sms til iLaks.

– Sterkt ned på 6+, skriver en annen.

En oppdretter viser til stabile priser for laks på 3-4 kg og 4-5 kg, på henholdsvis 71-72 kroner og 73-74 kroner.

– 5-6 vet vi ikke ennå, tipper helt sikkert et par kroner opp fra 4-5. Snittvekten må ha tatt en reise oppover. Og så får vi 60 kroner på 2-3.

Legges på lager
– Dette begynner å nærme seg det prisnivået vi så ifjor på denne tiden. Eksporten har roet seg fra fire-fem uker med «ko-ko-volum». Hvis det ikke er mer eksportvolum enn det vi har nå, er det naturlig at prisen skal ligge på midten av 70-tallet. Vi hadde 4-5.000 mer da vi lå på midten av 60-tallet, påpeker han.

– Så vet vi at det ikke bare er konsum bak dette her. Åpenbart mye lagerbygging. Det håndteres, det fryses, fileteres og legges på lager. Så markedet er forberedt på at du må fryse på høsten, for de som har slike produkter – røkelaks og frossen. Det er verre med «fersk-gjengen».

– En har en annen kontroll på lusesituasjonen enn en har hatt. Det er jo direkte linket til det. Du må ikke desperat finne ekstra slaktekapasitet. Det er sånn jeg leser nedgangen på volum. Det er fremdeles mer enn i fjor, men bare tre-fire prosent (per uke), sier han.