Økt verdi og volum for laks i april

Nyheter
1597

I april eksporterte vi 74.000 tonn laks til en verdi av 5,3 milliarder kroner. Volumet økte med fire prosent mens verdien økte med 442 millioner kroner eller ni prosent.

Mens gjennomsnittsprisen for fersk hel laks var 63,56 kroner i april 2017, var den 68,52 kroner per kilo i april 2018. Hittil i år er prisen for fersk hel laks 62,74 mot 64,99 for samme periode i fjor.

Negativ priseffekt i første tertial
Norge eksporterte 320.000 tonn laks til en verdi av 21 milliarder kroner i første tertial. Det er en økning i volum på 16.000 tonn eller fem prosent, mens verdien er på samme nivå som i fjor.

– Til tross for en god prisutvikling så langt i år, er prisen i første tertial ned med 2,25 kroner sammenlignet med samme periode i fjor. En global etterspørselsvekst og gunstig valutakurs har ikke vært nok til å veie opp for den negative priseffekten som følger av økt tilførsel. Nedgangen i pris skyldes i første rekke økt tilbud fra Norge. Prisfallet til tross, økte volumer gjør at vi likevel ser vi en total verdivekst for laks på hele 9 prosent eller 442 millioner kroner, sier analytiker i Norges sjømatråd, Paul T. Aandahl.

Ørreten øker
Hittil i år er det eksportert 13.600 tonn ørret til en verdi av 883 millioner kroner. Volumet økte med 24 prosent, mens verdien økte med 14 millioner kroner eller to prosent, sammenlignet med samme periode i fjor. I april er det eksportert 3800 tonn ørret til en verdi av 246 millioner kroner. Hviterussland, USA og Japan var våre største marked for ørret i april.

Torsk ga rekordverdier
Ellers eksporterte Norge totalt 927.000 tonn sjømat for totalt 31,5 milliarder kroner første tertial. Volumet er på samme nivå, mens verdien økte med 485 millioner kroner eller to prosent, sammenlignet med de fire første månedene i fjor.

I april eksporterte vi 172.000 tonn sjømat til en verdi av 7,7 milliarder kroner. Eksportvolumet er ned fire prosent, mens verdiveksten er på 847 millioner kroner eller 12 prosent.

Høye torske- og hysepriser løftes frem som en viktig grunn til at verdien på norsk sjømat øker.