Økende fryselagre styrker laksekjøpernes forhandlingsmakt – og presser prisen

Nyheter
1078

Det har ikke vært lavere høstpriser for laks på fire år.

– Det er altfor mye fisk. Nå er det kundene som har makten. Det er ikke mer å si enn det, sier en laksetrader til iLaks.

Han er ikke spesielt oppstemt.

– 3-4 kroner ned fra sist fredag. Det fryses mye fisk. Lagrene begynner å bli store. Det er snart ikke mer plass på fryselagrene i Norge, sier han, før han legger til: – Og så fôres det godt. 

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Gamle kunster
– Vi sliter egentlig med å ta ut nok fisk. Vi sitter igjen med en del biler i dag og. Nå må vi ut og gjøre gamle kunster: Å selge fisken. Det har vi ikke gjort på fire år.

Han får støtte fra flere konkurrenter.

– Jeg vet ikke hvordan lagersituasjonen i Europa er for tiden. Det skal absorberes, mengdene som blir slaktet, sier en eksportør, og legger til at han er «urolig».

– Det står igjen fisk her og der. Og ute (i markedet) får du ikke opp noen priser, sier en annen. – Vi avventer. Jeg tror ikke det er gjort så mye handler i dag.

«Har solgt på 42/44/48. Har kun et lite kvantum, og solgte all fisken på dette,» skriver en selger ved et oppdrettselskap på Vestlandet i en sms til iLaks.

Svakere
iLaks’ øvrige fem industrikilder opererer med følgende prissjikt til oppdretter for de mest omsatte vektklassene for levering i neste uke:

  • 3-4 kilo 38-40 kroner
  • 4-5 kilo 40-42 kroner
  • 5-6 kilo 42-44 kroner

Det betyr at den gjennomsnittlige lakseprisen har holdt seg i to måneder på 40-tallet. Det representerer en vesentlig svakere utvikling enn oppnådd i samme periode i de siste tre år, som er mest nærliggende å sammenligne lakseåret med.