Offensive oppdrettsplaner på Island

Nyheter
1212

I år beregnes en produksjon av atlantisk laks på rundt 6.000 tonn – snaue 10.000 tonn om en legger til ørret. Produksjonen er ventet å øke betydelig i årene fremover. Islandske selskaper har nemlig søkt om 51 konsesjoner til volumer opp mot 40.000 tonn, ifølge data fra Islands fiskeridirektorat (Fiskistofa), melder Undercurrent.

– Det er en stor interesse for økt oppdrett av denne typen. Jeg er ikke kjent med noen offentlig politikk som begrenser volumøkning, sier Thorsteinn Hilmarsson, leder for informasjonsavdelingen ved Fiskistofa.

– Regjeringen ser potensialet for næringen, og vi har en kontrollert og balansert bransje. Vi vil vokse sakte men sikkert, sier Hoskuldur Steinarsson, daglig leder ved oppdrettselskapet Fjardalax, til Undercurrent.

– Eksperter på Island har konkludert med at oppdrettspotensialet i fjordene der oppdrett er autorisert er 220.000 tonn, selv om noen mener det er mye lavere, på rundt 120.000 tonn, sier Einar Örn Gunnarsson, styreleder ved Laxar.

Andre anslag for produksjonsveksten er mer konservative.

– Jeg er sikker på at produksjonen vil øke til 30.000 tonn i løpet av noen få år og kanskje det da stabiliserer seg, sier Steinarsson.

Mens Island ikke har noe tak for nye lisenser, har andre produsentland som Norge, Irland, Færøyene og Skottland holdt tilbake i utstedelse av nye lisenser. Denne situasjonen har gjort at bedrifter ser på Island som en arena for å utvide lakseproduksjonen.

– Grunnen til at vi valgte Island var fordi det ikke var tilgang til andre produsentland, sier Steinarsson, fra Fjardalax.

Fjardalax, som har merkenavnet Arctic Salmon, startet fra bunnen i 2010. I fjor omsatte selskapet for 1,2 milliarder islandske kroner (75 millioner norske kroner) på 2.700 tonn i produksjon. Produksjonen ventes økt til 3.800 tonn i 2014.

– Vi planlegger å øke våre lisenser til 15.000 tonn i 2017, sier Steinarsson.

Selskapet, som er den klart viktigste oppdrettsaktør i øyeblikket på Island, eksporterer 70 prosent av produksjonen til USA, hovedsakelig til den organiske supermarkedkjeden Whole Foods.

Et annet selskap som forventer å øke produksjonen er Ice Fish Farm. I øyeblikket har selskapet lisenser til 11.000 tonn laks og ørret, og det har søkt konsesjon for å øke produksjonen til 23.000 tonn innen tre til fem år, ifølge styreformann i selskapet Gudmundur Gislason.

Laxar, for sin del, har allerede fått på plass tillatelser for 6.000 tonn produksjon.

– Det er kommet i gang en miljøanalyse, og vi forventer å få flere lisenser i løpet av to år, sier Gunnarsson og legger til at selskapets plan er å bygge opp produksjonsanlegg på minst 25.000 tonn.

– Disse planene krever betydelige investeringer, og vi ser at det kan komme fra lokale så vel som utenlandske investorer. Utenlandske investeringer i fiskeoppdrett er velkommen i henhold til islandsk lov. I kjølvannet av finanskrisen på Island er det økt interesse for å opprette produksjonsanlegg for å diversifisere økonomien, påpeker Gunnarsson.

Sentralbanken tilbyr en effektiv 20 prosents rabatt på islandske kroner for utenlandske direkteinvesteringer.

I de senere årene har utenlandske direkteinvesteringer i fiskeoppdrett på Island økt raskt. Som Undercurrent rapporterte denne uken, har grunnleggeren av Morpol, Jerzy Malek, investert 25 millioner euro i en ørret- og røyeoppdrett på vestkysten av Island.

I fjor solgte eierne av Salmus Akva i Norge sine to konsesjoner til Nova Sea og investerte pengene i oppdrettselskapet Arnarlax, som har konsesjon til å produsere laks på den nordvestlige kysten av Island. Kristian Matthiasson, Arnarlax daglige leder, sier at selskapet er på utkikk etter en investor å ta 20-30 prosent eierskap i selskapet. Arnarlax har lisenser til produksjon av 3.000 tonn laks, og håper å få godkjent ytterligere 7.000 tonn innen utgangen av året. Dette vil gi nok råstoff for et slakteri, som kan skape så mange som 150 arbeidsplasser.

– Modellen vi hadde i Norge var oppdrett og foredling av porsjoner og fileter til EU, og vi føler den samme modellen kan fungere på Island, sier Matthiasson. – For å forsvare å bygge et foredlingsanlegg, trenger en minst 10.000 tonn oppdrettsproduksjon, og du må ha fisk hele året.

Selskapet har nylig utnevnt eks-Glitnir-topp Kjartan Olafsson, som styreleder.

– Ta Færøyene; de produserer 50.000 tonn laks fra et område som er samme størrelse som vår fjord og den ved siden av oss. Det er mulig for Island å produsere hundretusenvis av tonn med oppdrettslaks, sier Matthiasson.

Han tar likevel et forbehold: – Vi ønsker å bygge opp sakte og ikke gjøre de samme feilene som er gjort i Chile.