I 2023 fikk maneten skylden for tre millioner tapte lakseliv. I fjor gjorde den seg også bemerket langs kysten.
Ifølge JellySafe sin siste oppdatering for 2024, ble det observert totalt 868 perlesnormaneter i Norge i fjor. Oversikten baserer seg på folkeforskning og innmeldte observasjoner, og representerer ikke det faktiske antallet maneter i sjøen.
Som regel færre maneter i januar
Kurven for det totale antallet observasjoner holdt stort sett linjen fra 2023 – men med flere observasjoner tidligere på høsten. For november måned, da maneten som regel er mest fremtredende, var det et større antall observerte maneter per uke i 2023, enn i fjor.
Maneten pleier å nå sin topp i november/desember, for så å avta i antall i januar. Observasjoner av perlesnormanet (og andre arter) kan registreres på Dugnad for havet.
Les også: Ga perlesnormaneten elektrisk støt: – Neslecellene trigges helt klart
Flere fikk problemer
Perlesnormaneten har giftig neslegift, som kan forårsake stor skade og død for fisk den kommer i kontakt med. Maneten kan bli 30 meter lang, og dele seg opp i mindre biter. Den kommer seg derfor lett inn i åpne merder.
Grieg Seafood og Cermaq er blant oppdretterene som fikk problemer med maneten i fjor. Grieg Seafood endte med å måtte slakte ut all fisken på lokaliteten Vinnalandet, der de ble rammet to ganger på ett år. I høst gikk Mattilsynet ut med ut med en oppfordring om å øke beredskapen mot perlesnormaneten, da mye laks allerede hadde gått tapt per oktober.
Det er enn så lenge uvisst hvor mye fisk som døde i 2024 på grunn av manetangrep.
Les også: Dette synet møtte Mattilsynets inspektører da de besøkte Grieg Seafoods lokalitet