I forrige uke var utviklingen størst på Nordmøre og i Sør-Trøndelag.
I dag gikk Mattilsynet ut med en oppfordring til oppdretterne om å øke beredskapen mot perlesnormaneten. De ba dem være å raske med å sette inn forebyggende tiltak og sikre god beredskap.
Prosjektet JellySafe, som ledes av Havforskningsinstituttet (HI), jobber for å samle kunnskap og ressurser, og utvikle verktøy og metoder som kan overvåke og forhindre fremtidige oppblomstringer av maneten. Den siste rapporten viser at antall observasjoner har doblet seg på en uke.
231 observasjoner
I statistikken for uke 43 fremkommer det at observasjonene har økt fra 43 til 89. Hittil i år er det gjort 231 observasjoner av perlesnormanet. På samme tid i fjor vår antallet observasjoner i underkant av 50.
Ifølge Jellysafe/HI ble flertallet av observasjonene i uke 43 gjort på Nordmøre og Sør-Trøndelag (PO6), med «flere rapporter om 1000´s av perlesnormanet i området».
Det ble også rapportert om flere observasjoner langs Skagerrak-kysten i Sør-Norge.
Les også: – Om perlesnormaneten først kommer, har vi få utprøvde tiltak å sette inn
Kan bli 30 meter lang
Perlesnormaneten kan bli 30 meter lang og noen centimeter tykke, og deler seg opp i mindre biter som lett kan komme på innsiden av oppdrettsanlegg. Dens neslegift kan etterlate fisken med brannsår på skinnet og i gjellene. Manetangrep kan også gjøre fisken stresset og føre til at andre sykdommer blir forverret.
Fisk med skader etter perlesnormaneter, med dårlig prognose for sårheling, skal tas ut av merden og avlives på en forsvarlig måte.
«Dersom det ikke er mulig å ta ut fisk med store skader, må oppdretter vurdere om all fisk i merden må slaktes for å avslutte lidelsen til fisken. Dette er uavhengig om Mattilsynet har pålagt dette», skrev tilsynet i sin siste oppdatering om utviklingen.