Nyutviklet lusetube vil slå flere fluer i ett smekk

Nyheter
2638

– Jeg har funnet opp en tube som skal stå i merd, rense laks og ørret for lus i merden på en skånsom og effektiv måte – uten giftstoffer, forteller Helgheim til iLaks.

– Den plukker og dreper lakselus, samtidig som den måler, veier og teller lus per fisk. Samtidig kan den skille ut skadet eller syk eller kjønnsmoden fisk, injisere eller kjippe fisk, fortsetter bergenseren.

– Alt i samme tuben.

Jakter kapital
Oppfinnelsen har fått det passende navnet LiceTube.

– Vi er igjennom fasen der vi har undersøkt markedet, sendt patentsøknad, begynt å teste første fase med lys i merd og tube, slik at vi er sikre på at alt dette er gjennomførbart. Det skal også ivareta fiskehelse, og det har vært mange brikker som måtte på plass.

– Det er det. Og nå skal vi inn i utviklingsfasen. Da må man ha kapital, da må vi også ha inn investorer, og der er vi nå, sier Helgheim, og legger til: – Vi er altså på vei inn i utviklingsfasen, så kommer kommersialiseringsfasen.

Ny metode

Gründeren driver virksomheten gjennom selskapet CLT Solutions AS, hvor han er både daglig leder og styreformann. Fanabedriften CLT Solutions, som ble stiftet i fjor høst, er eid av reklamebyrået ABC Reklame. Dette byrået er igjen heleid av Henry Helgheim.

– Men dette er jo noe helt nytt, ny tanke og nytt produkt der man behandler fisk i merd, derved unngår man mye fiskedød, og det blir rimeligere enn andre avlusingsmetoder. Det er metoden er som er ny, og som aldri har vært gjort før.

Han tar sikte på å produsere tuben i Norge.

– Så langt vet vi at vi kan produsere alt i Norge, og har funnet leverandører, sier Helgheim.