Nytt verktøy for å bøte på smaksutfordringer for laks i RAS-anlegg

Nyheter
0

Samarbeid mellom Kuterra og Nova Q.

Recirculating Aquaculture Systems (RAS) har blitt utviklet for at landbaserte oppdrettsanlegg kontinuerlig skal kunne gjenbruke vann, med lavt forbruk av spedevann. Men når RAS brukes for å produsere fisk til slaktevekt er en av hovedutfordringene fortsatt stoffer som gir usmak i fiskefileten, slik som geosmin. Dette medfører at fisken må gjennom en kostnadskrevende renseprosess, noe som igjen fører til et større miljøavtrykk.

Kuterra har drevet med landbasert oppdrett av atlantisk laks i British Columbia siden 2013 (nå driftet av Whole Oceans) og leverer fisk av høy kvalitet. Etter mange år har Kuterra samlet store mengder grunndata på geosmin i sine systemer. Som mange andre landbaserte oppdrettere har Kuterra kontrollert geosmin ved å variere nivået av spedevann i systemet. Løsninger på geosmin bør likevel sørge for å forbedre vannkvaliteten for å sikre at mengden spedevann ikke økes.

Etter å ha lest om lovende små-skala forsøk på reduksjon av geosmin utført hos The Aquaculture Centre of Excellence, Lethbridge College, hvor ACF-RAS Right bakterielle produkter ble brukt, kontaktet Kuterra Nova Q og ble enig om å utføre full-skala forsøk på deres anlegg.

RAS Right er en serie bakterielle produkter utviklet av Nova Q og BluePlanet Labs for RAS-anlegg. Produktene inkluderer bakterier for nitrifisering og denitrifisering, fjerning av geosmin og en løsning for reduksjon av slam i ferskvanns- og saltvannssystemer, fremgår det av en pressemelding.

For å fjerne geosmin brukte Nova Q en metode for vedlikeholdsdosering (Active Microbiome Management), som vil si at RAS Right bakteriene dyrkes kontinuerlig på anlegget i en veksttank/bioreaktor og doseres jevnlig over i biofilteret.

Vedlikeholdsdosering sikrer at ikke bare geosmin håndteres, men også den essensielle populasjonen av nitrifiserende bakterier vedlikeholdes i riktige mengder, slik at stabile vannkvalitetsparametre hele tiden opprettholdes. RAS Right bakteriene bryter ned geosmin direkte, samtidig som de utkonkurrerer skadelige bakterier som produserer geosmin.

Innen en måned begynte geosmin-nivåene å synke jevnlig. Etter 115 dager hadde geosmin stabilisert seg under 5ng/L (5 parts per trillion), standardgrensen for akseptabel smak. Denne reduksjonen ble oppnådd samtidig som behovet for spedevann ble redusert til en fjerdedel av utgangsnivået, og samtidig som man så en nedadgående trend i tubiditetsnivået. Kraftig nitrifisering, som er hovedfunksjonen til bakteriene i biofilteret, ble opprettholdt gjennom hele prosessen.

– Vi har nå geosmin-nivåer som er konsekvent under vår maksimumsgrense, samtidig som vi bruker mindre spedevann. Dette har vi aldri opplevd tidligere i vårt anlegg, sier John Burton, Production Manager hos Kuterra.

– Kuterra var et ideelt anlegg for å teste ut vår løsning på geosmin i større skala. Teamet der er et av de mest erfarne når det gjelder å produsere fisk til slaktevekt på land, både når det gjelder monitorering og oppfølging, men også villigheten til å prøve ut nye metoder i sine RAS anlegg. Disse resultatene viser hvordan problemet med usmak kan løses ved vedikeholdsdosering av biofilteret, kommenterer Julian Beatty, administrerende direktør hos Nova Q.