Varm sjø og stor laks gir mer fisk å selge.
For en uke siden rapporterte Fiskeridirektoratet et kraftig hopp i den norske laksebiomassen. Nå bekreftes dette i Sjømat Norges ferskeste Akvafakta-rapport. Her fremgår det at biomassen i norske fjorder har vokst til 837.000 tonn, ved månedsskiftet oktober/november. Det er en oppgang, år over år, på åtte prosent.
Årsakene til biomassehoppet er særlig en betydelig økning i fôringen. Fôrforbruket er nemlig beregnet til 229.000 tonn, en økning på hele 15 prosent fra samme måned i 2019.
Mildt i sjøen
Samtidig har en kun sett en moderat økning i eksporten, som steg med fire prosent i perioden.
I oktober fôret oppdretterne altså vesentlig mer enn de tok ut fisk av merdene. Det gir en betydelig nettoøkning i varebeholdningen.
En viktig årsak til den høye fôringen er at det har vært, og er fortsatt, mildt i sjøen langs norskekysten. Snittemperaturen i oktober var 11,2 grader – 0,6 grader varmere enn i oktober 2019 – viser rapporten.
Les også: Hvor stramt blir egentlig laksemarkedet neste år?
Stor fisk
Samtidig er snittvekten på fisken høyere. Stor fisk spiser mer fôr. 2019-generasjonen hadde ved utgangen av oktober en snittvekt på 3,4 kilo – et hekto mer enn 2018-generasjonen hadde på samme tid i fjor.
Fremfor alt betyr biomasseøkningen at det vil bli mye fisk å slakte på i månedene som kommer. En rekke oppdrettere har allerede varslet at de vil utsette slakt, noe en normalt gjør når det er for mye fisk i markedet. Dette gjøres for å unngå å legge ytterligere negativt press på lakseprisen.
Haken med å beholde fisken lengre i sjøen er naturligvis at den legger enda mer på seg i vekst – og det blir enda mer fisk å selge.