Nystøyl: – 23G ser ikke bra ut. Den er ikke avsluttet, men vi ser allerede nå at den blir svak

Nyheter
0

Flere produktivitetspiler peker i feil retning.

Det er nærmest den historiske kjernen i Kontali. Produktivitet, definert i forholdet mellom produksjon (input) og resultat (output). Tirsdag morgen var Ragar Nystøyl, chief analyst i Kristiansund-firmaet, i Bergen for å redegjøre for produktiviteten i norsk lakseoppdrett. I KPMGs lokaler på Fjøsangerveien la Nystøyl ikke skjul på at det har vært en krevende periode for næringen.

– Fôr og smolt er de store innsatsfaktorene i lakseoppdrett. Smolt har også de siste årene vært den store vekstdriveren. Det er selvfølgelig preget av satsingen på større smolt, sa Nystøyl.

Men smoltutbyttet i Norge har falt tilbake de siste 15 år. Fra litt over fire kilo til nærmere tre og et halvt kilo. Smoltutbytte beregnes som slaktevekt per utsatt smolt fratrukket svinn.

Trøblete
– Færøyene scorer best. Men ellers går det der høna sparker. Det går mot lavere slaktevekter – særlig i Norge, sa Nystøyl.

Det har vært en vinter og vår preget av manetangrep og vintersår. Det har vært en sommer med omfattende lusetrøbbel, særlig i Midt- og Nord-Norge. Dødeligheten har steget.

Nærbilde av perlesnormanet. Foto: Erling Svensen / Havforskingsinstituttet

– I Norge er det snakk om en god del individer som er rammet av denne utviklingen, sa han.

Samtidig er det ikke bare lav smoltkvalitet, lus og perlesnormaneter som slår.

– Fôret er ikke det som det var for 15 år siden. Det skal vi ha respekt for, sa Nystøyl videre.

Dødelighet
Kontali måler smoltutbyttet både for ett-åring (vårfisk) og null-åring (høstfisk).

– De siste årene har ett-åringen prestert bedre ennn null-åringen.

Fôrfaktor på generasjonsnivå er klart økende. Helt fra den spede Kontali-start til idag – 92G til 23G. Altså hvor mye fôr er faktisk brukt på den fisken som er blitt solgt.

– Svinn i antall fisk er ikke bare dødelighet, men det som ikke havner på slaktebenken. Rømming og utkast er også svinn, påpekte han.

Og det er utvilsomt økende svinn.

Omdømme
– Det er heller ikke greit, når en ser utenifra på næringen, sa Nystøyl med referanse til stadig mer pepper i riksmediene og på Stortinget.

Dødeligheten i norsk lakseoppdrett har økt markant det siste drøye tiåret. Mye av det kommer fra forskjellige former for avlusing.

– Fra 2012-13 økte avlusing i et betydelig omfang. Og det har rammet fisk i siste livsfase, fortsatte han.

For fisken som nå slaktes ut, er det dårlige utsikter.

– 23G ser ikke bra ut. Den er ikke avsluttet, men vi ser allerede nå at den blir svak, medga Nystøyl.