Nykontraherte brønnbåter vil produsere seks millioner liter ferskvann i døgnet

Nyheter
1524

Som iLaks rapporterte torsdag har DESS Aquaculture Shipping (DAS) kontrahert sin andre brønnbåt Artic Group. Brønnbåtene har en kapasitet  for ferskvannsproduksjon på seks millioner liter per dag.

Båtene er 76 meter lange og har en bredde på 15 meter.

Spesialiserte
– Ferskvannsbehandling seiler opp som den mest effektive, skånsomme og bærekraftige behandlingen av laks. Produksjon av store mengder ferskvann til en lav kostnad kombinert med effektiv innbygging i kompakte og spesialiserte fartøy krever betydelig kunnskap og erfaring. Samarbeidet mellom Artic Group, SEACON og Enwa vil frembringe et fartøy med kapasiteter som ved leveranse vil være et fartøy som setter en ny standard i bransjen, uttaler prosjekt- og utviklingsleder i DESS Aquaculture Shipping, Henrik A. Larsen.

– Etter forhandlinger med flere leverandører av vannbehandlingssystemer ble det klart for DAS og Artic Group at norske Enwa samlet sett var den mest konkurransedyktige tilbyderen. Enwa hadde innsikt og kunnskap om en slik leveranse som overgikk de andre tilbyderne, uttaler Ove Vilnes, eier av Artic Group.

Dette anlegget kan produsere seks millioner liter ferskvann per dag. Foto: Enwa

Anleggene som bygges inn i forskipet er designet og sammenstilt i Enwa sine produksjonslokaler i Gøteborg.

Bjørn Dørum i Enwa uttaler at anleggene som er under produksjon planlegges levert før sommeren 2017. Første båt blir klar første kvartal 2018 og båt nummer to sommeren 2018.

Kunnskap
Avsalting av slike store mengder sjøvann krever kunnskap på mange områder hvorav selve avsaltingsprosessen trolig er den enkleste. Kunnskap om råvannsforhold, innhold i havet, sesongmessige og lokalitetsmessige endringer er essensielle for å kunne dimensjonere så driftssikre og økonomieffektive anlegg som mulig.

Det maritime prosjekteringsselskapet Seacon  i Måløy har designet båten.

– Dette selskapet har spesielt god kompetanse på design og plassering av utstyr på små flater og i trange rom, noe som var absolutt avgjørende for å få på plass et så vidt stort vannanlegg, uttaler reder Ove Vilnes.