Fiskens genetikk får en stadig større betydning for fiskehelse og fiskevelferd i oppdrettsnæringen. AquaGen har vært en pioner når det gjelder å ta i bruk ny teknologi i avlsarbeidet, og de siste fem årene er det gjort en stor innsats for å kartlegge hvilke sykdommer som er godt egnet for resistensavl.
Da arrangementet Frisk fisk startet i Tromsø tirsdag ettermiddag, var fire av AquaGens forskere på plass for å holde innlegg på konferansen.
AGD-resistens
Amoebic gill disease (AGD) er en amøbesykdom som er på fremmarsj både i Norge, Skottland og Irland, og 69 nye utbrudd ble registrert i Norge i 2014. Den viktigste nyheten på konferansens første dag er derfor meldingen om et stort potensiale for å avle for AGD-resistens hos laks. AquaGen har samlet inn data både fra smitteforsøk utført ved VESO Vikan og fra feltutbrudd, og viser at hele 55 prosent av variasjonen i dødelighet ved AGD kan tilskrives genetikk. Forsker Vibeke Emilsen sier at rogn selektert for AGD-resistens vil være tilgjengelig i 2016, kanskje allerede i år.
Mekanismen for IPN-resistens
Seleksjon for IPN-resistens hos laks har vært en stor suksess og QTL-IPN rogn har satt en ny standard for oppdrettsnæringen. I løpet av fem år har antall tilfeller av IPN i Norge blitt redusert med 90 prosent fra 223 (2009) til 28 (2014) IPN-påvisninger. Genmarkøren for IPN-resistens hos laks har en sterk effekt og mange har lurt på om det er mulig å kartlegge hvilken mekanisme som ligger bak. Seniorforsker Jacob Seilø Torgersen viser i sitt innlegg at IPN-resistent fisk lukker viruset ute fra cellene fordi «låsen» er endret og viruset ikke lenger har den riktige «nøkkelen».
CMS-resistens
CMS er en alvorlig sykdom da den rammer stor fisk like før slakting, og fordi det ikke er noen behandling eller forebyggende tiltak tilgjengelig. AquaGen har identifisert en genmarkør (QTL) for CMS-resistens, og lanserte i 2014 rogn selektert for CMS-resistens. Seniorforsker Sissel Kjøglum vil presentere dokumentasjon for redusert dødelighet og mindre organskade hos laks selektert for CMS- resistens. Beregninger tyder på at rogn basert på QTL-seleksjon uansett vil lønne seg ved et CMS-utbrudd med mer enn en prosent dødelighet.
IPN-resistens hos regnbueørret
Regnbueørret er en viktig art i Norge og verden for øvrig, men også hos denne arten er det problemer med IPN-utbrudd. AquaGen har sammen med norske og utenlandske samarbeidspartnere utviklet kraftige genotypingsverktøy for regnbueørret. Gjennom genotyping av familiefisk smittet med IPN i kontrollerte forsøk, er det identifisert en sterk markør for IPN-resistens hos regnbueørret. Markøren ble implementert i rognproduksjonen i 2015, og seniorforsker Thomas Moen sier at det er store forventninger til at denne rogna skal få samme nytteverdi som QTL-rogn for IPN-resistens har hatt hos laks.