Oppmykede MTB-regler har ikke førsteprioritet

Nyheter
604

I dagens utgave av Finansavisen sier Leif Inge Nordhammer: – Hvis det blir full stans i eksporten til Russland innebærer det en ekstraordinær situasjon for bransjen. Derfor etterlyser jeg en viss fleksibilitet fra myndighetenes side når det gjelder maksimal tillatt biomasse (MTB), sa Nordhammer til avisen.

Så langt i år er det eksportert drøyt 55.000 tonn med laks til Russland. Det tilsvarer 88 trailerlass med 20 tonn laks hver uke.

Dersom denne laksen ikke blir solgt i andre markeder, kan oppdretterne fort få problemer med å holde seg innenfor MTB-reglene.

Oppdretterne har to ulike regler som må overholdes. For det første må tettheten i hver enkelt merd ikke bli for høy. For det andre må oppdretterne holde seg innenfor et samlet volum på konsesjonsnivå. I august vokser fisken rekordvekst og de fleste oppdretterne har planlagt å slakte slik at man akkurat holder seg innenfor loven.

Torunn Knævelsrud i Mattilsynet sier til iLaks at oppdretterne har et ansvar for å følge reglene til enhver tid. Hun mener adhoc-løsninger for å håndtere forskrifter er helt umulig. Mattilsynet forvalter tetthetsreglene.

-Når det gjelder MTB er det et mer komplisert spørsmål, sier Knævelsrud. Hun viser til at denne delen av regelverket forvaltes av Fiskeridirektoratet.

Hvor fort vil så oppdretterne bli belemret med MTB-problemet?

-Det er helt umulig å svare på. Det vil variere fra oppdretter til oppdretter, sier Snorre Jonassen, leder av Nordnorsk Havbrukslag i FHL.

Det er meget tett dialog mellom FHL og Nærings- og fiskeridepartementet om Russland-saken. Etter hva iLaks har grunn til å tro, står endrede MTB-regler ikke øverst på ønskelisten til FHL. Kilder som normalt kjenner FHL-prosessene godt, peker på at FHL var splittet i synet på rullerende MTB og at det derfor vil virke rart om kravet fremmes nå. Samtidig pekes det på at kravet kan bli fremmet senere.