Nye modeller for bedre kontroll av lus

Nyheter
1467

God oversikt over lusepopulasjoner og hvordan disse vil utvikle seg over tid i oppdrettsanleggene er en forutsetning for å gjennomføre effektive tiltak mot lus.

Et pågående prosjekt innen epidemiologi har som mål å utvikle modellverktøy som skal bidra til bedre oversikt, forståelse og kontroll over utvikling av lusepopulasjon både på merd, lokalitet og områdenivå.

Det er Veterinærinstituttet, Norsk Regnesentral, Norsk Institutt for naturforskning og University of Pennsylvania som i samarbeid med SalMar og Marine Harvest er i gang med forskningsprosjektet som i sin helhet er finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF).

Dagens metode for å holde oversikt over utvikling av lakselus på den enkelte lokalitet baserer seg på rutinetellinger av lakselus på et lite utvalg av fisk fra oppdrettsmerdene. Lakselus fordeler seg ujevnt på laksen slik at noen lakser kan ha mange lus mens de fleste har få eller ingen lus. Dette gjør at dagens tellemetode har en stor grad av usikkerhet i seg. Samtidig gir ikke lusetall alene en god oversikt over populasjonsutvikling. Faktorer som populasjonsbiologi, temperatur, antall fisk og smittepress er vesentlig å inkludere når en skal beregne hvordan utvikling av lakselus vil bli på oppdrettsanleggene.

Det nye prosjektet baser seg på et stort datamateriale av lusetellinger. Målet er å utvikle en populasjonsmodell der viktige påvirkningsfaktorer som ekstern og intern smitte, temperatur og antall fisk innarbeides i modellen. Kunnskap om populasjonsbiologi tas med og det tas høyde for å inkludere hvordan ulike tiltak som legemiddelbruk, rensefisk og andre ikke-medikamentelle tiltak i bruk påvirker lusepopulasjonen i oppdrettsanlegg.

Prosjektet bygger på resultater fra et forprosjekt (støttet av Regionalt forskningsfond Midt-Norge) der det ble utviklet en populasjonsmodell tilpasset et anlegg i Midt-Norge. Denne første modellen skal i det nye prosjektet utvikles videre til et anvendbart verktøy som kan tilpasses alle anlegg og vil gi oversikt over utvikling av alle lusestadier på merd og lokalitetsnivå. Et slikt verktøy vil ha en stor nytteverdi. Det kan brukes til å forutsi utvikling av lus, simulere luseutvikling ved ulike bekjempelsestiltak og vil ikke minst gi en bedre oversikt over utvikling av lusepopulasjoner i oppdrettsanlegg enn det dagens metode gjør. Videre vil en i prosjektet starte opp med å utvikle lokalitetsmodellen til en modell som inkluderer alle anlegg innenfor bestemte områder.

Modellverktøyet for lokaliteter vil bli gjort tilgjengelig. Sentrale leverandører av informasjonssystemer til oppdrettsnæringen, Ocea og AKVAgroup, er observatører i prosjektet for å sikre anvendbarhet og videre bruk.

Veterinærinstituttet er prosjektleder for det påbegynte prosjektet som vil løpe ut 2016.