Nye laksekonsesjoner kan bli gullgruve for Nord-Norge

Nyheter
1166

Kystkommuner i Nord-Norge kan tjene over en milliard kroner på salg av oppdrettstillatelser når nye laksekonsesjoner deles ut til høsten.

I oktober innføres det nye trafikklyssystemet for oppdrettsnæringen. Grønt lys gir rom for vekst og utdeling av nye konsesjoner, gult er nullvekst og rødt er nedtrapping av produksjonen.

En foreløpig gjennomgang viser grønt lys og vekst til hele Nord-Norge, melder Dagens Næringsliv (krever abonnement).

– Dette kan gi en vekst i næringen på 2,45 prosent de neste to årene av dagens totale kapasitet. Det utgjør 25 standardtillatelser som vi kan dele ut mot et vederlag. Om prisen per tillatelse er på 55 millioner, kan det gi salgsinntekter på nær 1,4 milliarder kroner, sier fiskeriminister Per Sandberg til Dagens Næringsliv.

Stortinget har tidligere vedtatt at kommuner og fylkeskommuner får 80 prosent av vederlaget når staten selger konsesjoner til oppdrettsselskapene.

Tror på kjøp
Det er flere år siden nye laksekonsesjoner ble lyst ut. Derfor tror adminstrerende direktør i Sjømat Norge, Geir Ove Ystmark, at oppdrettsselskapene vil være på hugget for å kjøpe økt konsesjonsvolum.

– Det at kommunene får inntekter fra salg av økt konsesjonsvolum, er vi veldig positive til, sier Ystmark til Dagens Næringsliv.

Ikke overrasket
Sjømatanalytiker i Nordea Markets, Kolbjørn Giskeødegård, er ikke overrasket over at Nord-Norge fikk grønt lys og all vekst.

– Det er som forventet og gjenspeiler risiko for lakselus i landet, sier Giskeødegård til Dagens Næringsliv.

Han spår samtidig at prisen på konsesjonene vil ligge på mellom 60 og 100 millioner kroner, mot 55-60 millioner kroner som de ble solgt for i forrige runde i 2014.