Nye bilder: Slik ser det ut på «Eemslift Hendrika» nå

Nyheter
0

Sjøfartsdirektoratet deler bilder fra havaristen.

Inspektører fra Sjøfartsdirektoratet var innom det nederlandske lasteskipet, som nå ligger i havn like utenfor Ålesund, på fredag.

– Det er tydelig at det er store krefter som har vært i sving, sier kommunikasjonsdirektør Dag Inge Århus i Sjøfartsdirektoratet til NRK.

Foto: Sjøfartsdirektoratet

Hardt vær
Bildene ble frigitt mandag, en uke etter at det 111,6 meter lange frakteskipet lå i drift uten motorkraft og mannskap i Norskehavet etter at lasten forskjøv seg.

– Det vi ønsker å finne ut av er om det er hardt vær som har fått lasten til å forskyve seg, eller om det er andre momenter som har gjort at skipet har fått krengning, sier Aarhus.

Foto: Sjøfartsdirektoratet

Det er nederlandske myndigheter som har hovedansvar for å finne ut av hva som gikk galt, men ekspertene fra Sjøfartsdirektoratet skal også se nærmere på skipet.

– I og med at det er i norske farvann har vi også den samme interessen, og derfor gjennomfører vi dette tilsynet denne uken, sier Aarhus.

Les også: Frakteskipet står i fare for å kantre – med 438 kubikk olje om bord

Havsnød
Det var mandag i forrrige uke, helt på tampen av påskeferien, at «Eemslift Hendrika» kom i havsnød i et forrykende uvær i havet vest for Ålesund.

Foto: Sjøfartsdirektoratet

Skipet, som var på vei fra Bremerhaven til Kolvereid, fikk 40-50 graders slagside, og mannskapet på 12 ble evakuert med redningshelikopter.

Les også: Her er den foreløpige skaderapporten til «AQS Tor»

Om bord på skipet var det blant annet fire oppdrettsbåter bestilt av Moen Marin i Kolvereid. En av disse, 24 meter lange «AQS Tor», ble revet av lastedekket i uværet.

I to separate redningsaksjoner ble både «AQS Tor» og «Eemslift Hendrika» slept til land og reddet.

Les også: Nå har «Eemslift Hendrika» kommet trygt i havn