Ny uke med priser som går sidelengs: – Møter prod-filet like billig som sup-fisk

Nyheter
0

Uvanlig store mengder sårskadet fisk skaper ny dynamikk i markedet.

– Det er komplisert. Å få igjen prisene. Vi selger med tap hver forbanna uke. Vi betaler for mye for fisken. Og møter prod-filet like billig som sup-fisk. Får kundene tilbud, kjøper de fileten. Og så er det en god del fisk fra Skottland. De har ikke sup, ord og prod. Det er et norsk regelverk. De selger to euro billigere. Vi er sjakk matt. Jævlig komplisert, gjentar en eksportør til iLaks.

Med prod, ord og sup mener han henholdsvis produksjonsfisk, ordinær og superior kvalitet. Førstnevnte er fisk med synlige sår og skader, som ikke er lov til å eksportere uten feilretting.

Ubalanse
– Det er vanskelig. Det er lite fisk, men det er faen ikke høy etterspørsel heller. Ikke etter superior i hvertfall. Ubalansen kommer av mye filet. Det er ikke bare vi som blir frustrert. Kundene blir også det.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Samtidig ser han argumenter for dagens kvalitetsregime. I en fri konkurranse mot enorme filetfabrikker i Polen er det ikke mange norske foredlere som vil kunne hevde seg.

– Uten dette vil foredlingsindsutrien i Norge slite. Jeg sier ingenting på det. Men det skaper en veldig konkurransevridning. Og en unormal høy pris på superior. De som må ha superior må betale høyt, bemerker eksportøren.

Store endringer i prisen ser han ikke.

– Samme som forrige uke. Stabilt. 5+ må ned. 100 kroner (for 3-4), 105 kroner for (4-5) og 107-108 kroner på 5+. Det som går i fly er ett marked. Der er en helt annen pris. Men det som ikke går i fly er flat pris på 4+. Det er lav etterspørsel fra Spania og Italia.

Spillereglene
Det betyr en ny øke med små prisbevegelser. For femte uke på rad.

– Du kan si det du vil, vi har ikke kapasitet til å ta unna all prod’en i Norge. Og de som gjør det tjener på det. Alle vet det skjer. Men så kan en si: Hvorfor får «Gannet’en» det når andre ikke får lov? Prodfisken fra «Gannet’en» er over hele Europa. Loven er ikke like for alle. Spillereglene er ikke like, sier han oppgitt.

Markedsbildet med priser som går sidelengs.

– Noen snakket om litt opp tidligere. Men det er vel stabilt, sier en eksportør. – Det er så mye prodfisk ute og går. Det er ikke så greit å få opp prisene.

Han viser til priser på 102 kroner, 107 kroner og 110 kroner for vektklassene tre til seks kilo.

Stabilt
Flere eksportører sikter inn på stabile priser.

– Det er måsetting, ja. Fallende priser nå i sluttuke. Utrolig nok, sier en av dem.

– Har ikke kjøpt noe enda. Tipper prisene vil legge seg stabilt til litt opp på 3-5 kg. 5+ må kraftig ned. Må nærme seg 3-5, sier en inkjøper.

– Markedet klarer ikke noe mer i hvertfall. Du ser det er fortsatt fisk fra mandag og tirsdag. 106-107 kroner på 4-5 og 114-115 kroner på 5-6, sier en lakseselger.

– Ikke solgt noe, men gutfeeling til teamet sier 108 på 4-5, sier en oppdretter. – En enorm spredning i tilbakemeldingene, fra de høyeste til de laveste prisene, legger han til.

Hovedutfordringen er rik tilgang på «prod-filet».

– Jeg snakket med en kunde som blir tilbudt filet fra Norge for 11,50 euro, og han kjøper helfisk av oss halvannen euro under det. Det blir helt umulig å konkurrere med for dem som vil ha sup. Det er en helt annen dynamikk nå, siden det er shitloads med prod i markedet, sier han og viser til at Mattilsynet for tiden rapporterer 37 prosent prodfisk-andel.