– Ny teknologi må komme på banen hvis vi skal løfte lakseproduksjonen

Nyheter
0

Noen storaktør kan en knapt kalle Akvafuture, men ingen andre har produsert mer laks i lukkede anlegg i sjø.

Akvafuture definerer seg selv som et oppdrett- og teknologiselskap. Selskapet har selv utviklet de lukkede merdene som årlig produserer 6.000 tonn laks.

– Det er ikke en umoden teknologi, sier Thomas Myrholt, og påpeker at selskapet har totalt produsert 20.000 tonn fra oppstart på de tre lokalitene ved Brønnøysund.

1.000 ganger mer
Den 26 år gamle tidligere aksjeanalytikeren leder selskapet. Han sier næringen må løse tre hovedutfordringer: Lakselus, rømming og utslipp.

– Det er 1.000 ganger mer oppdrettslaks enn villaks, så det er ikke mange som skal rømme før det gir store utslag, sier Myrholt under Stiims oppdrettskonferanse i Stavanger.

Thomas Myrholt, Akvafuture. Foto: Trine Forsland

– Vi har laksen i en tett pose, og fyller posen med fire sugerør som henter vann fra dypet. Rundt posen har vi en ordinær oppdrettsmerd, som en dobbel sikring mot rømming, forteller Myrholt.

– Vi har drevet i fem år – uten å finne lus, påpeker han.

Ny teknologi
Energibruk per kilo laks er høyere enn åpne merder, men vesentlig lavere enn oppdrett i lukkede anlegg på land.

Akvafuture er opptatt av å senke CO2-avtrykket ytterligere, herunder gjennom fôret som er oppdrettsnæringens største kilde til klimautslipp.

– Vi forsker på tang og sukkertare som innsatsfaktorer i laksefôr, sier Myrholt, og legger til: – Ny teknologi må komme på banen hvis vi skal løfte lakseproduksjonen