Ny studie: Krillmel kan redusere dødeligheten med 22 prosent

Nyheter
0

En ny studie viser at fôr som inneholder krillmel kan hjelpe laksen gjennom en av de mest utfordrende fasene i livssyklusen: overgangen fra ferskvann til sjøvann.

Studien, som er gjennomført av Skretting i samarbeid med Aker QRILL Company, er den første studien på effekten av krillmel fra et kommersielt feltforsøk under overføringsperioden til sjøvann.

Det melder Aker QRILL Company i en pressemelding.

Viktig fase for lakseoppdrett
Overgangen til sjøvann er en kjent flaskehals i lakseoppdrett. Denne fasen kjennetegnes av redusert appetitt, osmotisk stress, økt sykdomsrisiko og høyere dødelighet.

Bransjetall viser at en stor andel av dødelighet skjer i løpet av de første månedene i sjøen, noe som skaper utfordringer både for økonomi og dyrevelferd.

«Ved å kombinere Skrettings fôrekpertise med QRILL Aquas påviste ernæringsmessige fordeler, kunne vi teste under reelle oppdrettsforhold. Dette er et godt eksempel på hvordan samarbeid kan utvikle gode løsninger for bransjen», sier Kjetil Berge, FoU-leder i Skretting.

Les også: Skretting øker produksjonen: – Nå peker hockeysticken oppover

Spiser mer og har lavere dødelighet
Det 116 dager lange forsøket, utført på et lakseanlegg i Harstad, sammenlignet et kommersielt fôr som inneholdt 15 prosent fiskemel mot et med ti prosent krillmel (QRILL Aqua) som reduserte en tredjedel av fiskemelet.

Hovedfunn:

  • Laks som fikk krillmelfôr spiste tre prosent mer fôr
  • De hadde 22 prosent lavere dødelighet (0,49 prosent mot 0,63 prosent)
  • De oppnådde 4,8 prosent høyere vekst (449 prosent mot 413 prosent vektøkning)

Disse resultatene viser at fôrsammensetning kan utgjøre en betydelig forskjell for både fiskevelferd og produktivitet i anlegget.

– Etter hvert som fôrformuleringer skifter mot mer plantebaserte proteiner og nye ingredienser, står oppdrettere overfor utfordringer som redusert smakbarhet, ubalanser i næringsstoff og konkurranse med menneskelig mat, uttaler Kiranpreet Kaur, PhD og direktør for FoU Aker QRILL Company.

– QRILL Aqua er en bærekraftig, funksjonell marin ingrediens som leverer protein av høy kvalitet, omega-3 og essensielle næringsstoffer. Det bidrar til å håndtere disse utfordringene slik at fisken kan holde seg sunn og prestere godt, samtidig som den støtter miljømål, avslutter han.

Du kan lese hele studien her.