Ny studie hevder koronavirus kan overleve i frossen laks i opptil tre uker

Nyheter
1723

En gruppe forskere fra Irland og Singapore har funnet ut at koronaviruset kan overleve på frossen kjøtt og laks i opptil tre uker.

Saken er oppdatert klokken 15.15 mandag med justering av overskrift pluss presisering rundt fagfellevurdering.

Studien er ifølge BioRxiv ikke er fagfellevurdert, som er er en kvalitetssikring av forskningsbidrag ved at eksperter (typisk to-fire) innenfor faget kritisk vurderer bidraget før publikasjon. Det betyr dermed at studiens konklusjon ikke er bekreftet.

Studien som lagt ut på BioRxiv og omtalt i en rekke utenlandske medier, inkludert Forbes, The Telegraph og TV2 Danmark, er utført med bakgrunn i at forskere undersøker muligheten for at forurenset mat kan være kilde til nye koronautbrudd i land som tidligere har brakt epidemien under kontroll. Det vises til Vietnam, New Zealand og deler av Kina, hvor det ikke hadde vært smittetilfeller på noen måneder, før nye utbrudd oppstod.

I studien ble skiver av kylling, svinekjøtt og laks fra supermarkeder i Singapore skjært opp i terninger, og injisert med koronavirus. Terningene ble deretter lagret ved tre forskjellige temperaturer: 4 grader (kjøling), minus 20 grader og minus 80 grader (frysing). Mengden smittsomt virus forble den samme i både nedkjølte og frosne prøver etter tre uker, ifølge forskerne.

«Laboratoriearbeidet vårt har vist at SARS-CoV-2 kan overleve tiden og temperaturene knyttet til transport- og lagringsforhold assosiert med internasjonal mathandel. Ved tilsetning av SARS-CoV-2 til kylling, laks og svinekjøtt var det ingen nedgang i smittsomt virus etter 21 dager ved 4 ° C (standard kjøling) og –20 ° C (standard frysing)», skriver forskerne, som mener funnene bør advare myndighetene og matindustrien om at «et nytt normalt miljø» hvor koronaviruset utgjør en ikke-tradisjonell matsikkerhetsrisiko.

I juni ble det funnet koronavirus på en skjærefjøl for importert laks på det største markedet i hovedstaden Bejing. Funnet på Xinfadi-markedet førte til at deler av hovedstaden ble stengt ned, og Kina stanset salget av nesten all laks. Senere ble det fastslått at norsk laks ikke kunne knyttes til utbruddet i Bejing.

Ifølge WHO er det lite sannsynlig at mennesker kan bli smittet av COVID-19 fra mat eller eller matemballasje. Også Mattilsynet har understreket at det er ingen kjente tilfeller av koronasmitte via forurenset mat, importert mat eller vann.