Ny slakteuke med tungt prisfall

Nyheter
0

Høye fiskeopptak i sommerstille marked.

Det sesongmessige prisfallet, som ble innledet i forrige uke, fortsetter idag.

– Fallet fortsetter. Lite kunder og mye opptak. Det er sommerstille. Vanskelig å finne kunder, sier en eksportør til iLaks.

– Det kan bli lave priser lenge. Det er mye fisk i sjøen. Logistikken, særlig flyfrakt, er ikke helt oppe og går. Containere er heller ikke beint frem. Og det er en del smitte, særlig i Asia.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Mot 50
Småfisk er det rikelig av i markedet, ikke minst grunnet slakt av ILA-fisk i Nord-Norge. Det sender snittprisen ned mot 50 kroner – for første gang i år. Flere eksportører har også handlet mindre fisk, under fire kilo, under femtilappen. Det betyr et prisfall på 5-6 kroner fra sist fredag.

– Under 50 kroner. Handler rester på 49 kroner, sier en trader. Han legger til at han ikke har kjøpt andre vektklasser, men kan kjøpe 4-5 kg på 50 kroner.

– Det kommer mye fisk, hører jeg. Panikkslakting. De står med enormt mye fisk hele gjengen. Hele denne måneden blir tøff, sier en importør.

Holder igjen
En selger ved et oppdrettselskap avviser at prisene på 3-4 og 4-5 kilos laks går under 50 kroner.

– 49 og 50 kroner er ikke reelt i det hele tatt. Det er ikke der kundene ute i verden er, sier han.

– Vi har solgt litt på 52-53 kroner på 3-4, 55 kroner på 4-5 og 5-6 på 58 kroner. 6+ på 73 kroner. Og så hører vi det er noen eksportører som er lavere.

– Vi holder igjen salg fordi vi tror på bedre priser inn i neste uke. Vi tror det kommer en justering inn i neste uke på grunn av at det har vært månedsskifte denne uken, sier han og viser til såkalt MTB-slakt.

– Vi selger mandag og litt tirsdag. Resten tar vi i neste uke, legger han til.