Ny prissvekkelse: – Det er tungt der ute

Nyheter
0

Nedturen stopper ikke opp for lakseprisen.

Sist fredag stoppet fallet opp, etter fire strake uker med prisnedtur. Men den oppturen ble ganske kortvarig.

– Det er et vanskelig marked. Det er tungt der ute. Flere av de store aktørene regelrett dumper ut fisk. Og det gjør ikke kommersielt orienterte selskaper uten at de har mye problemfisk, sier en oppdretter til iLaks.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

– Jeg synes det er oppsiktsvekkende svakt. Hvis du ser de siste 4-5 ukene er jo year-on-year-volumene ned relativt til ifjor. I uke 26 kom prisene ned til 83 kroner. Nå husker jeg ikke valutaen ifjor, men et så stort prisfall uten noen reell form for korreksjon… det har vi ikke opplevd før.

Snittprisen har falt nær 60 kroner fra spiret i april.

Siger ned
– Prisene ender helt nede på 75-76 kroner, sier han, og legger til at det ikke er lett å forstå med tall og statistikker.

Budskapet om fallende priser gjentas av samtlige kilder fredag.

– Jeg hører prisene siger litt ned. Tipper det ender på 75-76 kroner. Det er i hvertfall en svekkelse fra sist fredag, da snittet lå rundt 79 kroner, sier en eksportør.

– Det er ikke et sprekt marked. Men det bruker det heller ikke å være på denne tiden, bemerker han.

Tidlig
Andre ser enda dypere prisfall:

– Det går fra cirka 77 kroner på 3-4 denne uken ned til 68 kroner, 4-5 på 70 kroner, 5-6 på 72 kroner og 76 kroner på 6+, sier en trader.

– Jeg har kjøpt en bil nå på 69, 70 og 71 kroner på 3-4, 4-5 og 5-6. Og det er i fra en liten oppdretter. Men de store integerte er på samme priser neste uke. Men det er enda ganske tidlig. Jeg ser ikke bort i fra at det kommer ned enda et par kroner før vi er ferdige, sier en innkjøper.