Ny milepæl for AquaGen da stamfisken kom tilbake til Grieg i Erfjord

Nyheter
0

– Leverer selve eliterogna.

Fra anlegget på Leines leveres om lag 100 millioner av de over 200 millioner rogn som hvert år leveres av AquaGen i Norge. Mesteparten går til oppdrettere i Nordnorge, men det er ifølge Truls Theting stort sett ut fra et rent logistikk-logisk hensyn. Det er de samme genetiske egenskapene i rogna fra dette anlegget som det som kommer fra anlegget i Heim (tidligere Hemne), og nå også fra Grieg sitt stamfiskanlegg i Erfjord i Rogaland.

Når iLaks møter produksjonssjefen, kommer han rett fra Grieg Seafood sitt anlegg i Erfjord. Dagen før ble en viktig milepæl nådd etter at anlegget strøk første AquaGen rogna etter at selskapene gjenopptok samarbeidet om stamfisk for tre år siden. Erfjord Stamfisk ble etablert allerede i 1987 og anlegget ble overtatt av Grieg Rogaland i 2011.

Truls Theting sjekker et av karene ved AquaGen Steigen. (Foto: Steve Hernes)

– AquaGen leverer eliterogn til Grieg Rogaland, som produserer stamfisk for videre rognproduksjon ved stamfiskstasjonen Erfjord. I går var første strykedag, og 1,3 millioner rogn ble strøket fra de første 130 fiskene. Det var bare endel av en større første ordre og de kommende dagene er tre til fire hundre nye stamfisk på tur, og så kommer også nye grupper er på vei inn i modningsvinduet, forteller Theting.

Flyttet nordover
Rognproduksjonen i Norge har tradisjonelt vært konsentrert til Midt-Norge og Sør-Vestlandet siden stamfiskstasjonenes tid, med en stasjon i hvert fylke. Det er i realiteten ikke mange år siden ideen om å flytte produksjonen nordover ble veldig aktuell, med etableringen av Nordnorsk Stamfisk (NST) i 2010.

Bak etableringen med AquaGen stod Nova Sea, Nordlaks og Cermaq. Sistnevnte drev smoltanlegg på tomta på Leines før det skulle bli til stamfisk da det nye anlegget stod ferdig i 2014. Selve produksjonen startet i 2015, og daværende fiskeriminister Elisabeth Aspaker foretok den offisielle åpninga. I dag har 24 personer sitt daglige arbeidet på anlegget, som har kapasitet til å huse 7.000 stamfisk pr innsett.

– Det kan jo også være en fordel at rogna i Nordnorge produseres av stamfisk herfra. Det er noen forskjeller for fisken å gå i sjøen i Rogaland og i Nordnorge. Med stamfisk i ulike regioner får AquaGen et godt datagrunnlag for å vurdere dette og eventuelt hensynta dette i avlsarbeidet, sier Theting.

Les mer her: Fikk ilddåpen hos AquaGen da DNV kom på befaring

Christer Solhaug og Kristine Theting inne i rognavdeling hos AquaGen Steigen. (Foto: Steve Hernes)

Landets andre store leverandør av rogn, Benchmark og Salmobreed Salten holder til, ikke langt fra anlegget i Leines. I Nordnorsk sammenheng, kan det vel kalles bare som et lite steinkast, avstanden mellom Leines i Steigen og Kobbelv i Sørfold kommune.

Leveringssikkerhet
Produksjonen hos AquaGen i Steigen ligger stabilt på et nivå på ca 100 millioner rogn i dag.

– Når AquaGen leverer rogn til omkring halvparten av den norske lakseproduksjonen, innebærer det et betydelig ansvar for leveringssikkerheten. En god sikkerhet for rognproduksjonen oppnås gjennom samarbeid mellom flere produsenter og en godt planlagt produksjon med et overmål for å håndtere uforutsette hendelser. Det tar fire år å produsere en stamfisk, og det er en dyr produksjon, slik at det gjelder å finne den riktige balansen her.

Produkssjonsjef Truls Theting med rogna fra de første stamfiskene som nå ble strøket ved stamfiskanlegget i Erfjord. (Foto: Bjarne Aarhus)

Anlegget Steigen er forholdsvis nytt, og det er bygd med et energianlegg som har stor fleksibilitet og kapasitet. I tillegg har vi mange kompetente og dyktige ansatte, ikke minst Raymond Helgå som er driftsleder. Han er rasende dyktig til å forstå hvordan stamfisken skal styres, sier Truls Theting som mener de har lyktes med å utvide rognsesongen betydelig siden åpningen av anlegget.

– Det har over tid vært en betydelig endring i leveringstidspunktene for rogn som skriver seg fra endringene på settefisksiden. Det som skjer i praksis nå, er at det bygges store smoltanlegg landet rundt. Alle de store oppdretterne bygger stort, og i et stort smoltanlegg bryr ikke fisken seg ikke om når på døgnet, hvilken dag eller årstid det er, slik som laksen i sjøen gjør, forklarer Theting.

– Når de legger opp en produksjonsplan, planlegger de for å levere smolt på en ganske så konkret dag. Derfra teller de tilbake til hvilken dag de skal ha rogna inn. Så er det opp til oss å faktisk ha rogn tilgjengelig da. Ettersom vi da jobber med sjøbasert så er vi naturgitt noen forhold som naturlig påvirker produksjonen, sier han.

AquaGen Steigen på Leines. (Foto: Steve Hernes)

Bygger mer nytt
Avlsstasjonen på Kyrksæterøra i Heim kommune produserer både laks- og ørretrogn, i tillegg til at anlegget huser avlskjerne for ørret og laks. Nå bygges det også nytt i Barstadvik sør for Ålesund. Her overtok AquaGen Profunda for drøyt fire år siden. Her etableres en full syklus landbasert stamfiskproduksjon. Anlegget går gjennom en total fornyelse, med utvidelse av både kapasitet og fleksibilitet.

– AquaGen har hele produksjonen i verdikjede laks fra rogn til rogn, i tillegg til mye forskning og utvikling. Vi er jo en totalt sett en organisasjon som gjør mye forskjellig. Det er et vidt kompetanse- og erfaringspenn i selskapet, fra lærlinger til forskere med doktorgrad. Arbeidsoppgaver innebærer alt fra genomikk-undersøkelser på Ås til å kjøre lastebil i Steigen, bokstavelig talt, sier Theting.

Selskapet har også mange lokasjoner. Det at det kom en pandemi, gjorde i hvert fall meg klar over hvor viktig Teams er. Jeg selv har spart i hvert fall 120 reisedøgn det siste året, avslutter en fornøyd produksjonssjef Truls Theting.

Sjøanlegget i Steigen. Foto: BERRE, for AquaGen.