Ny HI-modell: Minimale forandringer fra lav til moderat andel rømt laks i elv

Nyheter
1471

Det oppsiktsvekkende budskapet fremgår av en rapport utarbeidet av Kevin Glover, forskningsgruppeleder ved Havforskingsinstituttet og professor ved Universitetet i Bergen.

Glover har ledet arbeidet med å utvikle en modell som viser hvordan de genetiske egenskapene til villaksstammene blir påvirket av rømt oppdrettslaks. Modellen er nå publisert i det anerkjente tidsskiftet Evolutionary Applications, skriver Dagens Næringsliv.

– Vi har lagt inn fra fem til 50 prosent rømt oppdrettslaks på gyteplassene og simulert dette over 200 år. Ved lav til moderat innblanding, det vil si mellom fem og ti prosent oppdrettslaks, ser vi nesten ingen forandringer over 50–100 år i størrelser på ung og voksen fisk, hvor mye elven produserer og hvor mange laks som vil komme tilbake til elvene fra havet. Inntil ti prosent rømt oppdrettslaks er en innblanding vi typisk ser i mange norske elver, sier Glover til avisen.

– Resultatet indikerer at vi ikke nødvendigvis forventer å se de helt store konsekvensene ved relativt lav innblanding av rømt oppdrettslaks på gyteplassene. Men det er en modell og alle modeller må tas med en klype salt. Men jeg tror veldig på resultatene av modellen. De stemmer godt med både empiri og teori, sier han videre.