– Vi har ørretfôr, medisinfôr, rognkjeksfôr, stamfiskfôr, resirkuleringsfôr, økologiskfôr, triplo-fôr og vekstfôr. Dersom du fyllet fôret vårt i semitrailere og stiller de på rekke etter hverandre, vil det bli 300 kilometer, mer enn halvveis fra Bergen til Oslo. Det er så mye fôr som vi lager i løpet av ett år, sier Lise Andreasen, produktsjef vekstfôr i Cargill.
Alt følger samme produksjonsmønster: Fra råstoff til oppmaling, miksing, ekstrudering, olje-coating og pakking. Men det er store forskjeller i oppdrettsvilkår, mellom en smålaks i tre grader i sjøen i Finnmark versus en storlaks i 14 grader i sjøen i Hordaland.
En milliard laks
– En liten fisk må ha veldig mye protein, en større tåler mer fett, sier Andreasen.
Hun vet hva hun snakker om. I sin produksjonsdatabase har Cargill/EWOS data fra over en milliard laks på tilvekst og fôrfaktor.
På 90-tallet var omtrent 70 prosent av fôret fra marint råstoff, fiskemel og fiskeolje. Idag er de marine råvarene nede i 31 prosent.
– Men laksen er den samme, understreker hun.
– 15 prosent av verdens fiskemel går til laksefisk. Vi kunne selvsagt brukt mer, men det er dyrt, og det er sunt å tenke bærekraft og alternativer. For fiskeolje er det annerledes – her går 40 prosent av verdens fiskeolje til laks.
De største frøartene, henholdsvis soya, raps og solsikke har et årskvantum på henholdsvis 250, 60 og 32 millioner tonn. Til sammenligning er det fem millioner tonn fiskemel på verdensmarkedet.

Storkonsern
Arbeidsgiveren hennes ledes av en norsk-amerikaner, Fredrik Witte.
– Jeg leder Cargill Aqua Nutrition, det som tidligere var kjent som EWOS, sier han. – Vi er et stort selskap, større enn noen norske selskaper, inkludert Statoil.
Cargill har 150.000 ansatte og er basert i Minneapolis, hovedstaden i en delstat med flere nordmenn enn i Norge. Fiskefôrdivisjonen disponerer 20 fabrikker og 2.000 ansatte, fra Kina til Chile. Tre av fabrikkene er i Norge. Den største i Florø, i tillegg til Halsa og Bergneset.
– Vi produserer på disse fabrikkene rundt 550.000 tonn, sier Witte.
Mobilitet
Den globale fiskefôrvirksomheten i Cargill ledes av rogalendingen Einar Wathne. Han er også styreleder i Seafood Innovation Cluster, som har tatt initiativet til den nye trainee-programmet for sjømatnæringen.
– Det er ikke mer enn snaue tre år siden bedriftsledere i Bergen satte seg ned og sa: Vi må samarbeide bedre, sier Wathne.
Det er en av årets varmeste sommerdager i Bergen. I Cargills lokaler Tollboden, ved munningen til Vågen, står dørene inn til konferanserommet vidåpne. Her sitter de 24 talentene som er kommet gjennom nåløyet til sjømatnæringens nye trainee-program.
Wathne henvender seg til trainee’ene, og sier: – Jeg vil oppfordre dere allerede nå til mobilitet. Det er en utfordring for oss i laksenæringen å få dere unge til å flytte. Kompetanseoverføring er også mennesker.