Ny årsverste for lakseprisen: Faller under selvkost for flere aktører

Nyheter
0

Prisfallet stopper ikke opp.

– Dårlig stemning. Prisene fortsetter ned. Mange som tilbyr fisk. Masse storfisk. Det er ikke lett, sier en eksportør til iLaks.

– Fisken blir tilbudt rundt 65 kroner levert i dag. Men det er få som tar i det. Og da må kjøpsprisene lenger ned om en skal matche det. Storfisken er jo virkelig et problem. Det er ikke enkelt. Her er mye stort, veldig stort også. Det flommer over av det meste nå, sier han lettere oppgitt.

Det hjelper ikke på kjøpsiveren at det er fire dagers uke neste uke.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Trykk
– Det er mange som ikke klarer å produsere til den prisen. Høy biomasse, det er bra med slaktefisk. Her blir ikke pause i slakten nå. Det blir et bra jevnt trykk fremover. Vi får nok en utvikling som vi ikke har sett på noen år. Valutaen er ikke så kjekk heller. Dollaren har svekket seg – det er ikke så positivt det heller. Mange ting som kommer på samme tid. Det bikker under prodkost for stadig flere.

– Slakting på ny generasjon kommer tidligere i år enn ifjor. Og det ligger fortsatt en del fisk på fryselager fra i høst.

Buskapet om prisfall gjentas av samtlige kilder idag.

– Det er rimelig heftig ute. Prisen er ned 10-12 kroner. Det var jo litt jaging her for en uke siden. Nå er det for mye fisk, sier en eksportør. – Pris til oppdretter neste uke snakker vi om: 2-3 kg 52 kroner, 3-6 kg 60 kroner og 6+ kg 56 kroner. Det er det vi må kjøpe for å få igjen prisen med dekningsbidrag.

– Får dere kjøpt der?

– Det vet vi ikke. Men vi kan ikke fortstte som nå med å tape ti kroner per kilo. Vi har ikke ett øre i dekningsbidrag så langt i år. Vi har betalt for å få selge fisken. Og det tror jeg gjelder alle eksportørene. Vi tar livet av oss selv. Kundene sitter med all makt. Det er for mye fisk og for lav etterspørsel ute. Som kundene sier: “Om prisen er fem euro kan jeg ikke ta fisken, for vi har lager å ta av”.

Makt
– Noen som er større enn oss legger seg bare under oss på pris. Det er klart det er mye fisk resten av året. Det vet kundene også dessverre. Prisen til forbruker har ikke gått ned. Supermarkedkjedene setter ikke ned prisen. De sitter med all makt. Det er ikke noen quick fix, sier han videre.

– Jeg har aldri vært i en situasjon der det er så mye storfisk. I fjor tok vi ut mye småfisk. I år er fisken et halvt kilo større hele veien. Men vi er med på å bygge nye markeder. Fisken blir jo spist. Jeg tror det blir en tøff høst prismessig, spår han.

Mens oppdretterne håper på priser midt på 60-tallet, ligger kjøperne på 60 kroner – eller like under.

Press
– Det ligger et sted mellom der. Det er stille, så vi har ikke gjort så mye, sier en oppdretter. – 62-65 kroner, håper på 66-67 kroner, men så hører en andre kommer med 50-tallet. Jeg tipper hvis du sitter med 8-10 usolgte biler er du i det nedre sjiktet der.

– Omregnet til rundt vekt er det mer enn 8-9.000 tonn i uken, sammenlignet med ifjor, de siste ukene. Jeg har ikke sett på maken. Så det er forståelig at det er press på prisene. Noen oppfatter det som et dårlig marked der ute, men det er de 8-9.000 tonnene. Det konsumeres, det lagres ikke. Uansett hvor mye fisk som lages her i landet, så spises det.

“Uhyre tøff uke igjen. 58 til 60 kroner på 3+”, skriver en eksportør i en sms.

“3-6 59-60, 6+57”, skriver en annen.

Det betyr et prisnivå som nå ligger under selvkost for flere oppdrettsaktører.