Ny allianse vil spesialisere seg på autonom fôring i landbasert oppdrett

Nyheter
0

Laksesystemer og ReelData signerer joint venture avtale for levering av autonome fôringssystemer for landbasert oppdrett. 

Laksesystemer og den canadiske AI-leverandøren ReelData skal sammen levere fôringsanlegg for landbasert oppdrett med autonom appetittjustering basert på deteksjon av pellets.

Selskapene ble introdusert for hverandre gjennom et felles prosjekt i Nederland, forteller Ole Gabriel Kverneland, daglig leder i Laksesystemer.

Synergier
– Vi innså umiddelbart at selskapene hadde sammenfallende ambisjoner og at det fantes et stort potensial for å skape synergier for våre kunder. Anleggene som bygges blir stadig større og tankene dypere; dette fører til at presis fôring blir mer utfordrende enn noensinne. Tar man med i betraktningen at fôrspill i et resirkuleringsanlegg har negativ innvirkning på vannkvaliteten, ser man raskt det store potensialet i teknologien vi nå kan tilby det landbaserte segmentet.

Foto: Laksesystemer

– Det å bruke kunstig intelligens til å hjelpe fiskeoppdrettere ta de riktige beslutningene eller fôre autonomt har alltid vært et langsiktig mål i Laksesystemer sin strategi, og vi er glade for endelig å kunne offentliggjøre vårt joint venture med ReelData som nå gjør autonom fôring kommersielt tilgjengelig, sier han i en pressemelding.

– De første anleggene som har tatt denne teknologien i bruk viser allerede resultater som er svært interessante og som vi gleder oss til å kunne fortelle mer om etter hvert, fortsetter Kverneland.

Bruker fisken som sensor
– Som akvakulturbiolog har jeg alltid sagt at fisken er den mest sensitive sensoren som finnes. Ved indirekte å lytte til fisken 24 timer i døgnet genererer vi nå data som vil skape en dypere forståelse av fôringsadferd hos fisk i landbasert akvakultur. Ut fra det vi har sett så langt tror vi virkelig dette har potensial til å bli en gamechanger for ressursutnyttelse og lønnsomhet i store, landbaserte anlegg.

Foto: ReelData

– Den viktigste fellesnevneren i samarbeidet er det faktum at begge selskapene er 100 prosent dedikert til den landbaserte delen av oppdrettsnæringen, sier Mathew Zimola, administrerende direktør i ReelData.

– Stabiliteten og repeterbarheten i landbasert gir et helt annet miljø enn de mer variable forholdene i sjøbasert oppdrett. Forholdene i landbasert oppdrett skaper verdifulle grunnlag for å optimalisere appetitt, men også for å bruke vårt system som et verktøy for å oppdage unormal adferd og i praksis oppdage og måle episoder av stress, legger han til.

Foto: ReelData