Nussir-demonstranter ble møtt med gyro-trusselbrev

Nyheter
0

Steile fronter ved Repparfjorden.

I Kvalsund i Finnmark har gruveselskapet Nussir fått utvinningstillatelse for mineraler, hvor gruveavfall skal dumpes i et sjødeponi i Repparfjorden. Natur og Ungdom (NU) har etablert en leir i ormådet, for å kjempe mot gruveplanene.

Mandag fikk NU et anonymt brev, der de ble bedt om å avslutte aksjonen mot Nussir og forlate området.

«HVIS IKKE NUSSIR DEMONSTRANTAN NU FORSVINNER OG LEGGER NED SIN VIRKSOMHET I REPPARFJORDEN VIL FLERE LAKSEELVER I FINNMARK BLI GYRO SMITTET», skriver den anonyme brevavsenderen.

NRK erfarer at trusselbrevet skal også ha blitt sendt til flere andre lokale innbyggere i forrige uke.

Gyrodactylus salaris er en fryktet parasitt på laks. Den finnes i 25 vassdrag i Norge og er kanskje den mest alvorlige trusselen mot den norske villaksen, ifølge Forskning.no.

– Dette er en sak som vekker sterke følelser og ulike meninger hos folk. Derfor er det naturlig med motreaksjoner, sier nestleder i NU, Lea Justine Nesheim, til NRK.

NU har gitt brevet til Finnmark politidistrikt, men saken blir ikke etterforsket da politiet ikke har mottatt en anmeldelse.

– Vi har ingen indikasjoner på at dette er en reel trussel, men vi holder alle muligheter åpne, og planlegger et scenario hvis det skjer, forteller Asgeir Aule, seksjonsleder for etterforskning i Finnmark politidistrikt.