NRS’ nye offshoremerder er underveis til Aker Verdal: – Hver merd rommer 600.000 fisk

Nyheter
0

Slepes nordover denne uken.

I forrige uke rapporterte iLaks at deler av en av de to nye offshoremerdene, som Norway Royal Salmon (NRS) har under bygging, har ankommet Norge. Trondheimsrederiet Boa Offshore har fått jobben med å frakte de hvitmalte stålkonstruksjonene fra den nordtyske havnebyen Emden og opp til offshoreverftet Aker Verdal, hvor delene skal sveises sammen.

Slepet søkte ly inne på Vågen i Stavanger grunnet det vedvarende uværet som har herjet langs vestlandet den siste uken. Stormen ga seg før helgen.

Nordover
Lekteren «Boabarge 36» slepes nå nordover, med stålkonstruksjonene om bord, av den maltaregistrerte slepebåten «Amber II». Mandag kveld går slepet med en fart av 2,1 knop like vest av Værlandet.

NRS har store forventninger til de nye offshoremerdene.

– Gjennom innovasjon og vilje til å satse i de værutsatte områdene i Nord-Norge har vi utviklet det neste steget for lakseoppdrett. Anlegget har vi designet i samarbeid med Aker og Fosen Yard har bygget anlegget. Vi har i hovedsak benyttet norske leverandører siden de kjenner tøffe forhold godt, sier prosjektleder Klaus Hatlebrekke til Nordlys.

Copyright – Øystein Berge / Facebook: Maritime

Tre ganger så mye
Går det slik NRS planlegger, vil de to store stålmerdene være på plass utenfor Kvaløya ved Tromsø i løpet av sommeren.

– Hver merd rommer 600.000 fisk, som er tre ganger så mye som en tradisjonell merd og totalt sett blir det da 1,2 millioner laks på lokaliteten. Merdene er dimensjonert for å tåle store miljøkrefter ute i åpent hav og merdene er derfor 3.600 tonn tung, 80 meter i diameter og 22 meter høy, sier Hatlebrekke til avisen.

Stålmerdene er laget for å tåle en bølgehøyde på 13 meter.

Copyright – Øystein Berge / Facebook: Maritime