NRKs «Folkeopplysningen»: – Oppdrettslaks er sunt og godt

Nyheter
2769

Er oppdrettslaksen sunn, klima- og miljøvennlig?

Det er blant problemstillingene som NRKs populære tv-program «Folkeopplysningen» og programleder Andreas Wahl reiser i beste sendetid mandag kveld. Wahl og hans team har besøkt blant annet Lingalaks i Hardanger, Havforskningsinstituttet på Nordnes og The Salmon i Oslo for å finne svar på sine spørsmål.

Først ut er vurderingene om oppdrettslaksen faktisk er sunn å spise.

– Den får nå mer landbasert fôr, særlig soya. Det gir mindre omega-3, i forhold til før da den fikk mer marint råstoff, sier Helle Katrine Knutsen Vitenskapskomiteen for mat og miljø.

Utradert
– Antibiotika var et problem for 30 år siden, men er så godt som utradert etter innføring av vaksiner, sier Wahl.

Ifølge gjeldende mattrygghetsvurdering kan en spise to laksemåltider i uken.

– Vi må veie nytte mot risiko. Vi kan ikke unngå å få i oss miljøgifter. Vi får miljøgifter i oss uansett hva vi spiser, sier Knutsen.

Siden oppdrettslaksen nå spiser mer plantebasert mat inneholder den nå faktisk mindre miljøgifter enn villaksen, påpeker Wahl. Når det gjelder miljøgifter fra sjømat er torskelever en versting, foran krabbe, kveite, makrell og sild.

Klimaavtrykk
– Oppdrettslaks er altså fortsatt sunt, enn så lenge. Men hvor klimavennlig er laks egentlig?

– Flyfrakt gir næringen samlet sett har et digert klimaavtrykk, sier Wahl. – Men er du i Beijing og har valget mellom lokal biff og norsk laks, er det faktisk norsk laks som har lavest klimaavtrykk av de to.

Programmet kommer noe skjevt ut, ved å gjenta myten om at landets første oppdrettsanlegg ble bygget på Hitra i 1969. På dette tidspunkt hadde en drevet fiskeoppdrett i mange år lengre sør på kysten. 

Trafikklys
«Folkeopplysningen» streifer innom laksebæsj, rømt laks og lakselus, samt velferd for rensefisk. Statens trafikklysordning får også sin tilmålte plass i programmet. Denne trafikklys-reguleringen gir oppdretterne rødt lys dersom over 30 prosent av villakssmolten dør på grunn av lakselus i det aktuelle produksjonsområdet.

– Nå vil en del problematisere at 95 prosent av villaksen vil dø uansett, sier HIs fagdirektør Karin Kroon Boxaspen. – Det er en faglig vanskelig diskusjon.

Andreas Wahl oppsummerer med at: – Oppdrettslaks er sunt og det er godt og det er langt i fra det verste hvis du er opptatt av klima, men oppdrettsnæringen har definitivt noen store og uløste utfordringer når det kommer til miljø og, ikke minst, dyrevelferd.

Se tv-programmet HER