Nova Sea og Smir satser sammen på dypdrift: – Et viktig skritt i utviklingen

Nyheter
0

Vellykket første utsett av fisk i ny dypdriftsløsning for laks.  

Det ble i desember i fjor kjent at Smir hadde inngått en kontrakt med Nova Sea på totalleveranse av teknologi og tjenester til dypdrift ved en av deres lokaliteter i PO8. Syv måneder senere har utsettet av fisk blitt gjennomført og produksjonen har begynt å ta form.  

Vi er godt fornøyde med prosjektet, og det er svært gledelig at utsettet av fisk i vår første dypdriftsløsning for laks har gått som planlagt, sier COO i Smir, Ingolf Salen, i en pressemelding. 

COO i Smir, Ingolf Salen. Foto – Smir

Fisken trives
Utsettet på Skogsholmen har vært vellykket, og prosjektet markerer et viktig steg mot vårt mål om håndteringsfri drift. Fisken ser ut til å trives godt i sitt nye, dypere miljø, med stabile og gunstige vannverdier, redusert stress og minimalt med behov for håndtering – noe vi forventer vil gi god fiskevelferd over tid, sier Leder Produksjonsstøtte Sjø i Nova Sea, Marte Solheim Fossen. 

Ved å senke anlegget under det såkalte lusebeltet reduseres risikoen for påslag av lus betraktelig, noe som både gagner fisken og reduserer belastningen på ansatte. På sikt vil også nærliggende lokaliteter kunne dra nytte av lavere lusepress i området, fortsetter hun.  

Gjennom hele prosjektperioden har det vært et veldig tett og godt samarbeid mellom oss, Nova Sea som kunde, vår samarbeidspartner Badinotti, og våre søsterselskaper KB og Smir SET, sier Salen. 

Vi i Nova Sea og Vega Sjøfarm er svært fornøyde med samarbeidet og resultatene så langt i vårt første nedsenkede anlegg, sier Fossen. 

Gjenbruk av eksisterende utstyr
Et av hovedaspektene i prosjektet har vært å gjenbruke og bygge om Nova Sea sine eksisterende konvensjonelle merder til nedsenkbare. Salen understreker at dette gir en mer miljøvennlig og kostnadseffektiv tilnærming til dypdrift. 

Nova Sea er en veldig fremoverlent og løsningsorientert kunde som tør å utfordre etablerte metoder gjennom innovasjon og nytenking. Ved at vi har gjenbrukt og bygget om deres konvensjonelle merder til nedsenkbare, har vi  sørget for en løsning som både er økonomisk gunstig og miljøvennlig. Man trenger ikke å kjøpe alt nytt, man kan bruke mye av det man har fra før. 

Ingolf Salen og Marte Solheim Fossen. Foto – Smir

Merdløsningen er utviklet med særlig fokus på sømløshet og operasjonell forenkling, med mål om å redusere logistikkbehovet – spesielt ved heving og senking av merdene. 

Fleksibilitet
Det har vært viktig for oss å kunne tilby en trygg og intuitiv løsning som gjør heve- og senkeprosessen så enkel som mulig. Ved å minimere behovet for ekstern bistand, og legge til rette for at oppdretter i stor grad kan håndtere operasjonene selv, reduserer vi både kostnader og kompleksitet. Det gir også økt fleksibilitet og bedre kontroll for de som jobber på anlegget, forteller Salen.  

Salen understreker viktigheten av å utvikle løsninger i tett dialog med kundene for å sikre at de fungerer optimalt under ulike forhold  

Vi ser et stort potensial i å kunne tilby markedet en skreddersydd løsning på teknologi og tjenester til denne driftsmetoden. Dypdrift representerer et viktig skritt i utviklingen av en mer bærekraftig og robust havbruksnæring,  hvor man reduserer utfordringer knyttet til lus, fiskehelse, og miljøpåvirkning. Vår ambisjon er å utvikle og tilpasse løsningene i tett samarbeid med kundene, slik at de fungerer optimalt for ulike lokaliteter og behov.

Skogsholmen. Foto – Smir