Selskapet ville bygge et landbasert anlegg i Tysvær kommune.
Norwegian Seafarming har hatt planer om å bygge et landbasert produksjonsanlegg basert på RAS-teknologi. Anlegget, som skulle ha en produksjonskapasitet på 15.000 tonn, var tenkt lokalisert i Ramsvika ved Yrkefjorden. Men disse planene fikk en brå stans i fjor. Det kan styreleder Svend Anton Maier bekrefte.
– Da prosjektet vårt skulle behandles i Tysvær kommune fikk vi et negativt svar. Politikerne så ikke verdien i å ha et slikt anlegg i kommunen. Det var skuffende, forteller han til iLaks.
Skuffende mottakelse
Maier, som tidligere var administrerende direktør i Borr Drilling, er ikke imponert over måten prosjektet ble tatt imot på i Rogalands-kommunen.
– Det er jo skuffende, ikke sant? Du vil jo tro at den type næring ville vært en god mulighet for både kommunen og dem som ble berørt av det. Det ville jo skape både arbeidsplasser og verdier, sier han, og legger til:
– Vi trodde det var en interesse for en slik type næring, men det var det da ikke. Vil man ikke, så vil man ikke, sier han oppgitt.
Vil man ikke, så vil man ikke
Han legger ikke skjul på at luften har gått litt ut av ballongen etter konklusjonen i kommunestyret. Selskapet har ikke jobbet mye med prosjektet siden da.
– Det kan jo hende at det skjer ting på andre nivåer. At det er noen som ser verdien av disse oppdrettsanleggene, som er mer kontrollerte og regulerte i forhold til det som har vært tidligere, sier Maier.
Styrelederen er lei seg for at kommunen ikke ser potensialet og mulighetene i prosjektet.
– Det er jo store renseanlegg her, og det er næring som skaper mye verdier, påpeker han.
Holder døren på gløtt
Svend Anton Maier innrømmer at det å mobilisere på nytt er tungt. Derfor er det ikke opplagt at de vil ta en ny runde.
– Vi sitter litt på gjerdet for å se hva vi gjør i neste runde. For det er krevende med disse søknadene. Det tar mye energi, både med hensyn til økonomi og tid, forklarer han.
Selv om motivasjonen ikke er så høy vil Norwegian Seafarming likevel holde døren på gløtt. Men det forutsetter lokalt initiativ.
– Vi får se hva vi gjør. Dersom det er noe interesse fra det lokale. At det er noen nye koster som verdi i å gjøre dette her, så vil vi gjøre det. Men sånn som det står nå, legger vi det på is, fastslår han.
iLaks har kontaktet ordfører i Tysvær kommune, Monika Lindanger (H), for en kommentar.