Norwegian Fish Company vil kjøpe kai og landareal i Finnmark for 18 millioner kroner

Nyheter
766

Kommunestyret i Gamvik tar torsdag stilling til en intensjonsavtale som er forhandlet frem mellom Gamvik Nordkyn Havn og Norwegian Fish Company (NFC).

I avtalen inngår salg av kommunens industrikai til NFC, samt fem mål landareal i tilknytning til kaien. Prislapp: 18 millioner kroner.

NFC produserer både hvitfisk og laks, og frontes av kjendisinvestor Arne Hjeltnes.

– Som vanlig er i slike forhandlinger, ville vi ha mer penger, mens NFC mener de betaler for mye ved et eventuelt kjøp. Det hører med at det må gjøres noe med kaia for at den skal får fullverdig godkjenning som mottakskai av Mattilsynet. I dag har man dispensasjon. Sånn sett er sikkert 18 millioner en pris begge parter kan leve med, sier ordfører i Gamvik kommune, Trond Einar Olaussen til iFinnmark.

– Må si ja
For ordfører Olaussen er det åpenbart at kommunestyret må si ja til avtalen.

– I dag har vi maks 300.000 kroner i årlige inntekter på kaia. Følgelig vil det gå flere tiår før vi når 18 millioner i overskudd. Samtidig har vi stort behov for penger til nye havneinvesteringer, sier han.

Stopp i lakseproduksjon
Finnmark Fisk, datterselskapet til NFC, fikk rett før jul levert lakselinjen til Mehamn, men denne har ikke vært i drift den seneste tiden. Laks ble sist sendt ut i vinter til ICA-kjeden i Sverige.

– Full oppstart på begge linjer har halt ut grunnet forsinket leveranse av utstyr på enden av pakkelinja. Dette monteres denne uka, og i neste uke er det opplæring. Håpet er å starte lakselinja kort tid etter, og aller seinest i begynnelsen av juli. Vi har kunder som venter på laks i porsjonspakninger, sier daglig leder i NFC, Jørn-Gunnar Jacobsen.

Ifølge Jacobsen er det ikke aktuelt å iverksette intensjonsavtalen, hvis man får ja fra kommunen, før det er drift på både hvitfisk og laks.