Norske oppdrettsinvestorer i pengekrangel i Nova Scotia

Nyheter
0

Hevder forretningspartner tappet felleseid oppdrettsselskap.

Stava Invest og dets eier, Trond Stava, sendte denne måneden inn stevning til Nova Scotia Høyesterett med Brynjulv Haga og L. Michael Rose som motparter. Haga og Rose er styremedlemmer i Halifax-baserte Scotia Seafood Producers, grunnlagt i 2013. Hagas investeringsselskap CanadaMar eier 84,77 prosent av aksjene i oppdrettsselskapet, mens Stava eier 6,36 prosent av aksjene.

Stava hevder at Haga og Rose, på vegne av Scotia Seafood Producers, signerte en leieavtale i august 2016 for en eiendom på Nova Scotia til et eksisterende oppdrettsanlegg i Lingan, Cape Breton, og søkte om lisens til «å drive oppdrettsvirksomhet på land for atlantisk laks og regnbueørret.»

Risikokapital
Den ti-årige lisensen, godkjent i 2018, er fortsatt gyldig, men selskapet «begynte aldri driften,» hevder Stava, «til tross for å ha mottatt betydelige økonomiske investeringer fra saksøker og andre», skriver den canadiske nettavisen Allnovascotia.com.

Haga og Rose begynte å søke om privat risikokapital i 2019. Stava og firmaet hans investerte først i september 2020, og ga senere også konvertible lån. «Søkerne og andre, inkludert enkelte medlemmer av Stavas familie, foretok ytterligere investeringer i (Scotia Seafood Producers) i bytte mot aksjer» i 2020, 2021 og 2022, hevder Stava.

De foretok disse investeringene basert på Hagas forsikringer om at selskapet hentet inn kapital for å finansiere driften, og at regnskapet «ble eksternt revidert og verifisert for nøyaktighet og fullstendighet på årsbasis», sier Stava.

«Høsten 2023 henvendte Haga seg til Stava for å be om at han eller Stava Invest foretar en ytterligere investering» i Scotia Seafood Producers, hevder Stava, ettersom den økonomiske tilstanden til selskapet «hadde blitt dårlig.» Stava ba om tilgang til finansiell informasjon og rapporter som en betingelse, og han mottok den informasjonen i slutten av 2023 og tidlig i 2024. Da Stava fikk Scotia Seafood Producers’ regnskap, hevdet han at «den påståtte eksterne revisjonen av regnskapet syntes å være usann, falsk og villedende.»

Haugesund-baserte Stava Invest sto ved utgangen av 2022 oppført med en bokført egenkapital på 25,9 millioner kroner.

Konsulenttjenester
Til tross for at Scotia Seafood Producers «aldri har vært i drift og ikke produserte oppdrettsfisk på noe tidspunkt, hevder søkerne at de oppdaget» at Haga og Rose hadde fått Scotia Seafood Producers til å betale 1,9 millioner dollar i «konsulenttjenester» og «reiseutgifter». Stava hevder å ha oppdaget betalinger fra Scotia Seafood Producers til Sentient International, lokalisert på Isle of Man, «for etablering av to andre bedrifter» der Haga hadde en «kontrollerende eierandel».

«Til tross for at 1,9 millioner dollar ble overført fra (Scotia Seafood Producers) til andre enheter der de hadde en direkte og/eller kontrollerende interesse uten noen tilsynelatende legitime forretningsformål, ble Scotia Seafood Producers gjort ute av stand til å oppfylle sine grunnleggende økonomiske forpliktelser, inkludert men ikke begrenset til leiebetalinger for oppdrettsanlegget og dets kommersielle generelle ansvarsforsikringspremier.»

Finansiering
Brynjulv Haga skriver i en sms til iLaks at fremstillingen er «misvisende».

– Grunnlaget baserer seg på en feiltolkning av regnskapet. De bakenforliggende transaksjoner vil bli godt redegjort for til de rette instanser, og vi forventer at saken blir lagt bort nokså umiddelbart etter behandling. Finansiering av prosjektet skjer over flere faser. Det er behov betydelig større summer for å få opp et landbasert oppdrettsanlegg enn det som til nå er skutt inn i selskapet, noe alle involverte er innforstått med.

– Underveis i etableringer kan det også oppstå hindringer som gjør at prosesser tar lengre tid enn planlagt for å komme til neste steg. Dette er heller regelen enn unntaket innen oppstart av virksomheter med avansert utstyr og prosesser. Regnskapet er for øvrig godkjent av revisor og styre. Tilnærmet hundre prosent av alle betalinger har gått til norske og kanadiske selskaper og arbeidstakere, alle på armlengdes avstand; ingen overføringer er gjort til UK. Beløpet det vises til, er kostnader til blant annet konsulenter i søknadsprosesser for konsesjoner, planlegging og drift, fortsetter Haga.

– Bildet som forsøkes skapt av at penger tas ut av selskapet urettmessig, eller på tvers av selskapets eller aksjonærenes interesse, er feil. Gründeren har subsidiert selskapet med utlegg og gratisarbeid over flere år. Aktivering av gratisarbeid i regnskap er blant annet feilaktig tolket til å være utbetaling til gründer, legger han til.

Trond Stava ønsker ikke å gi utfyllende kommentarer til saken.

– Det stemmer at vi har et søksmål på gang i Canada, som skal vurderes av en dommer i Supreme Court of Nova Scotia den 8. mai. Utover det har jeg ingen kommentar per nå, sier han til iLaks.

Saken er oppdatert med kommentarer fra begge parter.