Norske investorer bak nyåpnet landbasert oppdrettsanlegg i Danmark

Nyheter
2273

Landets tredje landbaserte oppdrettsanlegg har åpnet. Ytterligere ti er på tegnebrettet.

Danmark er i front på utviklingen av landbasert fiskeoppdrett. Hanstholm og Hvide Sande huser allerede verdens to største lakseoppdrettsanlegg på land. Nå har et nytt anlegg satt ut fisk i tankene like utenfor Hanstholm.

– Vår fiskefarm i Hanstholm blir Europas største landbaserte farm til saltvannsfisk. Det første basseng er nå ferdigbygget og fylt med fisk som er klar til slakt i mai 2018, sier Claus Rom, administrerende direktør i Sashimi Royal til Jyllands Posten.

Norsk kapital
Sashimi Royal er majoritetseid av det norske selskapet Nordic Aquafarms, som også er storeier i Fredrikstad Seafood, selskapet som nå fører opp et landbasert lakseanlegg ved Glommas bredder. Nordic Aquafarms er gjeldfri og har en bokført egenkapital på 143,5 millioner kroner. Største aksjonær er Rasmussengruppen i Kristiansand.

Les også: Første spadestikk er tatt for Danmarks største landbaserte oppdrettsanlegg

De kommende år skal farmen i Hanstholm etter planen utvides med ytterligere tre anlegg til en investeringsramme på 400 millioner kroner.

– Vi venter at farmen er fullt utbygget i 2020, da den årlig kan produsere 4.000-5.000 tonn fisk. Vi kalkulerer med en årsomsetning på minimum 300 millioner kroner, fortsetter Rom.

Tankene i strankanten ved Hanstholm produserer kingfish, som er særlig velegnet til sushi.

Ti anlegg
Jens Petri Petersen, som er medeier i oppdrettsanlegget i Hanstholm, har planer om å oppføre et nesten like stort oppdrettsanlegg nær Thyborøn på Jylland.

– Vi er i ferd med å søke miljøtillatelse til farmen, som etter planen omfatter tre anlegg, som hver kan produsere 1.200 tonn fisk per år, sier Petri Petersen, som har tjent en formue på vindmøller.

Ifølge Jan Larsen, administrerende direktør i Gråkjær, som har bygget anlegget i Hanstholm, er det ti landbaserte fiskeoppdrettsanlegg på tegnebrettet i Danmark.