Ute er det brennhete 35 varmegrader. Inne på Eroski Club, like utenfor fiske- og badebyen Porto Cristo på østkysten av Mallorca, går aircondition-anlegget på full styrke. Tyske og britiske turister supplert av spanske husmødre søker ly for varmen. Ved fiskedisken går ferske laksefileter og -koteletter unna som varmt hvetebrød.
Rakettvekst
Den spanske supermarkedkjeden Eroski har over 1.000 butikker spredt rundt om i Spania. Og norsk oppdrettslaks er blant salgsvinnerne i 2015.
Les også: Spanjolene vil ha mer Salmon Noruego
Spanjolene er glade i sjømat. Ingen land i Vest-Europa kan matche landets fiskekonsum. Selv om Spania i høyeste grad må kunne vurderes som et modent laksemarked, er salgsveksten i år oppsiktsvekkende. Spania har nemlig kjøpt hele 34 prosent mer fersk laks i år sammenlignet med samme periode i fjor, viser siste ukes eksportstatistikk fra Norges Sjømatråd og SSB.
Per uke 25 har Spania importert 26.368 tonn fersk norsk laks. Det tilsvarer godt over 1.300 trailerlaster. Kun fire land i verden kjøper mer norsk laks enn nettopp Spania.
Billigsalg
Det er ikke dyr mat heller.
I fiskedisken her bys ferske koteletter og fileter frem for 12,99 (113 kroner) per kilo. Det er til sammenligning vesentlig billigere enn hva skinn- og beinfrie lakseloins koster i norske dagligvarebutikker (169 kroner/kilo).
Jamón
Da er det prismessig mange steg opp til skinkene av pata negra som henger bak kjøttdisken. Her begynner prisene på 69 euro per kilo for de billigste variantene av eksklusive jamón ibérico.
Mens den norske laksen er fôret opp på fiskefôr, har den frittgående svarte iberiske grisen en diett som i vesentlig grad består av eikenøtter.