Norsk kylling får kraftig ris

Nyheter
921

Kyllingen får bakterie-ris.

Årsaken til kritikken er at norsk kylling fôres med narsin.

-Narsin kan trigge multiresistens hos bakterier, sier Tore Midtvedt, professor i mikrobiologi ved Karolinska Institutt i Sverige til avisen.

I fjor fikk norske kyllinger i seg drøyt 12 tonn med narsin via fôret. Narsin er en del av en gruppe stoffer som kalles koksidiostatika, som virker mot en parasitt som forårsaker koksidiose. Kyllingen kan bli fôret med virkestoffet inntil to døgn før slakting og påvirker også kyllingens slaktevekt. I USA kalles stoffet «chiken fatener».

I Norge omtales stoffet som en fôrtilsetning. Det er professor Ørjan Olsvik ved Det helsevitenskapelige fakultet ved Universitetet i Tromsø kritisk til.

-Det er patentert som antibiotika. Det er patetisk når de ikke engang tør si ordet, sier Olsvik til DN.

Elanco, som distribuerer narsin i Norge, avviser overfor DN at stoffet kan gi multiresistente bakterier.

-Så langt vi vet, er det ikke vist at narsin selekterer for resistente bakterier, sier Johanna von der Stroom-Kruijswijk til avisen.