Norsk fisk skapte 139 milliarder kroner i ringvirkninger ifjor. Til og med Oslo bidro med milliarder

Nyheter
0

2023 ble et rekordår for norsk sjømatnæring. Den totale verdiskapingen i næringen var på 139 milliarder kroner. Vestland og Nordland sto for totalt 49 av de milliardene. De ble tett fulgt av Møre og Romsdal og Trøndelag.

Norsk sjømatnæring fortsetter å vokse og blir stadig viktigere for norsk økonomi. Rapporten utarbeidet av Nofima viser at det er 96.000 direkte og indirekte sysselsatte i fiskeri og havbruk. Sjømatnæringens andel av fastlands-Norges bruttonasjonalprodukt (BNP) har mer enn doblet seg siden 2012, og utgjorde i fjor 2,3 prosent.

Fakta

  • Verdiskaping: Verdiskaping (bruttoprodukt) er merverdien en bedrift skaper fra innkjøp av råvare til salg av ferdig produkt. Verdiskapingen består av lønn til ansatte, overskudd til eiere og skatt til myndighetene. Verdiskaping måles som driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) pluss lønnskostnader, og kan dermed ses som summen av avlønningen til kapital og avkastningen på arbeidskraft. En del av denne avkastningen vil tilfalle stat og kommuner som skatteinntekter.
  • Netto verdiskaping: Verdiskaping fratrukket avskrivninger.
  • Sysselsetting: Sysselsatte er summen av lønnstakere og selvstendig næringsdrivende, inkludert deltids- og sesongarbeidskraft.
  • Årsverk: Et årsverk er arbeidet som utføres av en arbeidstaker i full stilling i løpet av et år 
  • Ringvirkninger: Ringvirkninger skapes gjennom næringens (kjernevirksomhetens) kjøp av varer og tjenester. Vi måler ringvirkninger som sysselsetting og verdiskaping hos leverandører og leverandørers leverandører og så videre (hos oss beregnet i 10 ledd).

– Sjømatnæringen har alltid vært viktig for Norge, men de siste årene har betydningen økt. Næringen leverer solide resultater, og bidrar til arbeidsplasser og økonomisk vekst i hele landet, sier Audun Iversen, prosjektleder for rapporten, i en pressemelding.

Rekordår
I snart 20 år har det vært utarbeidet rapporter som viser sjømatnæringens ringvirkninger. Ettersom fjoråret ble et rekordår for norsk sjømateksport kommer det ikke som noen overraskelse at verdiskapingen og ringvirkningene også ble tidenes beste. 

– Vi ser at sjømatnæringen er en distriktsnæring, med stor aktivitet langs hele kysten. Samtidig skaper næringen ringvirkninger i hele landet, gjennom leverandører og underleverandører, sier Iversen.

Det er syv fylker som dominerer næringen. Vestland, Nordland, Trøndelag, Møre og Romsdal, Troms, Finnmark og Rogaland står for 85 prosent av verdiskapingen og ringvirkningene.  

Hovedstaden kommer godt ut også denne gangen. Oslo har over 3,1 milliarder i verdiskaping hvor ringvirkningen utgjør nesten 2,6 milliarder. Det skyldes at mange selskap som leverer tjenester til næringen slik som finans, forsikring, advokattjenester og annet har kontoradresse Oslo. Men det skjer også direkte verdiskaping i hovedstaden. 501 millioner i verdiskaping i selve sjømatnæringen skapes i Oslo.

Havbruk størst
Med 74 milliarder kroner inkludert ringvirkninger står havbruk for over halvparten av den totale verdiskapingen. Den høye verdiskapingen i kjernevirksomheten skyldes gode driftsresultater, høye eksportpriser og lav kronekurs. Denne delen av næringen sysselsetter direkte 41.600 personer, mens ytterligere 54.000 arbeidsplasser er knyttet til ringvirkningene.

Fiskeriene bidro med 22 milliarder i verdiskaping. I tillegg kommer fiskeindustrien og leverandørene.

Verdifulle arbeidsplasser
Verdiskapingen per ansatt i sjømatnæringens kjernevirksomhet var på 1,89 millioner kroner i 2023. Det viser hvilke verdier hver enkelt arbeidsplass skaper for samfunnet rundt seg. I havbruk er verdiskapingen spesielt høy. Her er tallet hele 2,69 millioner kroner per ansatt.

Næringen er en betydelig bidragsyter til statskassen. Sjømatnæringen står for 2,3 prosent av brutto nasjonalprodukt, og utelukkes oljeindustrien bidrar sjømatnæringen med 10,5 prosent av statens skatteinntekter fra næringslivet. I kroner utgjør dette 40,7 milliarder kroner. I tillegg kommer inntekter til kommuner og fylkeskommuner gjennom Havbruksfondet.